Tovallons negres 11/03/2024

La reactivació del Procés

2 min
Jordi Turull, entrevistat per Esther Vera al plató de l'ARA el 7 de març.

Llegim a l’ARA, en exclusiva, que el secretari de Junts, Jordi Turull, “ha defensat que l’eventual tornada del president Carles Puigdemont serà un acte de rellançament del Procés independentista”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

M’encantaria que vingués Carles Puigdemont, i Toni Comín, i Marta Rovira, una dona de la política, tot i que penso que potser és difícil. Em sembla terrible el que estan patint, com em va semblar terrible la presó dels que no van marxar. M’encantaria que s’acabés la repressió. Però, sisplau, no em parlin de rellançament del Procés independentista ni de cap altre procés. Procés què és? Segons el DIEC, la manera de descabdellar-se una acció progressiva. Rellançar un procés vol dir que poses en marxa la manera de descabdellar-se una acció progressiva. No és que posis en marxa un llum, una calefacció, una cosa immediata. Poses en marxa una cosa que es posarà en marxa. I què vol dir posar en marxa una cosa que es posarà en marxa? Que en tornarem a parlar? Que a les campanyes electorals que vindran direm que l’Illa no mola gens i que hem de tornar a il·lusionar-nos amb la independència? Ara, potser un dia no gaire llunyà, tornarem a parlar de referèndum, farem una DUI i, quan la fem, no marxarem tots, legítimament, no cal dir-ho, perquè no ens arrestin?

Jo hauria marxat, esclar. La presó em sembla la tortura més gran de la humanitat, sobretot si tens fills petits. Aquell judici el tinc gravat a foc, i aquells viatges a veure els que estaven tancats, també. Com que aquests dies, aniversari de l’11-M, estem sabent que el govern d’Espanya va dir, als treballadors del CNI, que si no “trobaven” connexions entre ETA i Al-Qaeda, per l’atemptat, estaven acomiadats, no ens sorprèn res d’aquella condemna per “sedició”. Així ha anat. I ara hem de tornar a “reactivar el Procés”?

A mi, ara mateix, reactivar un procés no em va bé. Si el Procés deixa de ser un procés i es converteix en una concreció, i aquesta concreció es reactiva, jo la primera a apuntar-m’hi. Però no tornaré a fer res del que vaig fer (manifestacions amb intercanvi de samarretes, rebuda de cops per part de la policia...) per tornar al mateix punt de reactivació, presons diverses i exilis variats.

Empar Moliner és escriptora
stats