03/01/2021

Els reptes econòmics del 2021

2 min

Comencem l’any amb ganes i optimisme. Els problemes del 31 de desembre són els mateixos que els de l’1 de gener. Però el canvi d’any té un efecte psicològic. Tenim la sensació que ens en sortirem i molts experts, com és el meu cas, creiem que a la segona meitat del 2021 la recuperació arrencarà amb força. Però això no vol dir que no tinguem reptes econòmics al davant.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El primer repte és retirar a poc a poc la respiració assistida a empreses i famílies. El finançament a la banca, per tal que el sector privat pugui resistir els mesos de recuperació, serà tan important com fins ara. Les empreses necessitaran temps per remuntar. L’economia té un efecte multiplicador. Igual que quan cau la caiguda s’accelera, quan creix el creixement també. Per això serà fonamental que la retirada d’ajudes sigui lenta, perquè els efectes multiplicadors tinguin temps d’actuar.

El segon repte serà el sector turístic així com els negocis de restauració i lleure. Espanya pot suportar un any sense turisme, però dos anys és massa. És fonamental que la vacunació no s’endarrereixi, com ha passat els primers dies. Cada dia compta. Ens hi juguem molt. Els mesos passen ràpid i assolir la immunitat de grup depèn del fet que es vagin complint els plans de vacunació. Si les estadístiques de contagis encara són significatives al juny, els estrangers no vindran. No podem esperar una gran campanya turística, això tothom ho té clar, però sí almenys reobrir i facturar prou per mantenir viu el negoci fins al 2022.

El tercer repte serà l’ocupació, que, en el nostre cas, està directament relacionada amb el turisme. La caiguda de l’ocupació al segon semestre del 2020 va ser d’un milió de treballadors, però poca gent sap que un 80% d’aquesta davallada provenia del turisme i la restauració. D’altra banda, pot haver-hi atur ocult, és a dir, treballadors en suspensió temporal que, al moment de la veritat, no puguin ser readmesos. La forma d’evitar-ho és precisament el repte primer, no retirar les ajudes massa ràpid, tot i l’endeutament que està comportant.

Tots tres reptes estan relacionats: per molt que tornem a créixer, encara necessitem que l’Estat compri temps.

stats