24/09/2017

La revolta que ruboritza la Casa Blanca

2 min
Stephen Curry

Mentre a casa nostra continua el debat sobre si els esportistes catalans i els seus clubs han de dir la seva sobre l’ofensiva de l’Estat contra l’1-O, com demanen la majoria dels seus seguidors, als Estats Units tenen clar quin ha de ser el paper de qualsevol personatge públic. La marxa supremacista de Charlottesville va esvair els pocs indecisos que apostaven per l’asèpsia social en un país que al juliol va celebrar els seus 241 anys de tradició democràtica.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Dues setmanes després que la NBA encoratgés els seus jugadors a ser activistes i prendre partit per les diferents causes socials que preocupen els ciutadans dels Estats Units, Stephen Curry va reconèixer públicament que no volia ser rebut a la Casa Blanca, com és costum amb els equips campions. “Nosaltres no donem suport al que diu el nostre president. Amb sort, el fet de no anar-hi inspirarà algun canvi. Tenim l’oportunitat d’enviar un missatge que transmeti unitat i ens permeti apreciar el que significa ser nord-americà”, va dir l’estrella dels Golden State Warriors.

Curry va rebre missatges de suport d’altres estrelles de la NBA, com el seu rival LeBron James. L’estrella dels Cleveland Cavaliers i vicepresident de l’Associació de Jugadors de la NBA va qualificar Trump de “gandul” i va deixar clara la seva postura. “Anar a la Casa Blanca era un plaer fins que va arribar vostè”, va etzibar. Kobe Bryant també va dir-hi la seva: “Un president el nom del qual només genera tensió i ira no pot fer que els Estats Units tornin a ser grans”.

Donald Trump

Lluny d’avergonyir-se, la NBA i els propietaris dels Warriors han celebrat el posicionament dels campions. “Estic orgullós que els nostres jugadors assumeixin un rol actiu i continuïn aixecant la veu davant problemes importants”, va dir el comissionat Adam Silver. La franquícia utilitzarà el viatge que l’equip farà a Washington durant el mes de febrer “per celebrar la igualtat, la diversitat i la inclusió”.

“Anar a la Casa Blanca es considera un gran honor per a un equip. Stephen Curry està dubtant. Per tant, retiro la invitació”, va deixar anar Donald Trump. El president dels EUA va fer públic el seu missatge després de criticar els jugadors de la NFL que han fet protestes durant la interpretació de l’himne nacional. El mandatari va instar els propietaris d’aquests equips a acomiadar els esportistes crítics, i els aficionats, a abandonar els estadis.

stats