19/10/2018

El temps de la impaciència

2 min

EscriptoraLa vida d’algú que es dedica a escriure novel·les, com jo, es pot dividir en diversos períodes. Primer hi ha el període dedicat a 'pensar' la novel·la. Vol dir que passes un temps (en alguns casos setmanes, en d’altres uns mesos, potser anys) recollint idees soltes que poden provenir de les vivències personals –presents o passades– o bé d’allò que llegeixes, escoltes o mires. En algun punt d’aquest procés, comences a lligar caps i comença a créixer una història que t’ha de servir per parlar d’allò que et neguiteja o t’emociona o et fa dubtar. En el tram final d’aquest període et dediques a crear els personatges, triar els escenaris, traçar un camí que et permeti avançar i que de vegades està molt definit i de vegades es redueix a una línia a penes visible entre la boira.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Després hi ha el període que escrius la novel·la. Sol ser l’etapa més llarga, en el meu cas quasi sempre s’acosta als dos anys. Són els mesos més intensos, plaents i angoixants alhora, amb alts i baixos i moments de frustració quan tot sembla encallat. El 'món' de la novel·la s’infla i ocupa tot l’espai i en ocasions deixa sense aire la vida real. Els personatges agafen cos i es fan presents, seuen a taula amb tu, s’instal·len al sofà i t’interrompen la lectura o la sèrie que pretens veure per distreure’t una mica. A la nit, s’ajeuen al teu costat i xerrotegen a cau d’orella (“Podria fer això”, “Què et sembla si em morís?”, “A mi no em facis anar per aquí”). Es van tornant cada vegada més exigents i dominants.

El tercer període és el més estrany. Es on em trobo jo ara: has acabat la novel·la i a l’editorial l’estan empolainant perquè surti al carrer amb el millor aspecte possible. Molt poca gent coneix la seva existència i encara menys l’han llegida. La novel·la és a dins teu encara i no en pots parlar amb ningú, tot i que no pararies de fer-ho. És el període de la impaciència, de la il·lusió i de la inquietud. Desitges que arribi als lectors i t’entra una basarda enorme per si no els agrada. És el temps propici per començar a pensar com l’explicaràs quan t’entrevistin i quan els amics i coneguts et preguntin de què va. El món on has viscut dos anys reduït a una frase.

I, finalment, l’últim període: arriba el naixement, la presentació en societat i el viatge que desitges que sigui ben llarg. Però d’això ja en parlarem més endavant.

stats