Ernest Pérez-mas
26/05/2020

Telecomunicacions i llibertats

2 min
Competència ha admès que la concentració al sector de les telecomunicacions els fa posar “els pèls de punta”.

President executiu de ParlemAquests dies les xarxes de telecomunicacions han incrementat un 60% el tràfic de dades fixes, un 5% en dades mòbils i un 40% en veu sense col·lapse malgrat algun pic de capacitat del 70%. Teletreballem gràcies als 15,7 milions d’accessos actius de banda ampla, dels quals 10,3 milions són de fibra, que en un futur que apagarà el vell coure ADSL el 2025. La cobertura del 86% de les llars amb fibra el 2019 creixerà fins al 95% el 2021. Els 46,1 milions de línies de mòbil amb dades tindran aviat 5G que permeti la connexió de milions de dispositius amb l'internet de les coses (IoT).

Els operadors van facturar més de vint-i-cinc mil milions d’euros a clients finals el 2019, amb una lleugera baixada del 0,3%, en què els tres principals actors (Movistar, Orange i Vodafone) retenen encara el 74,6% del volum tot i un descens del 2,5%; el Grup MásMóvil amb un 7% del volum i operadors petits de nínxol disputen el pastís als grans.

És un mercat dinàmic en què durant les setmanes anteriors a l’estat d’alarma es van produir una mitjana setmanal de 158.000 portabilitats mòbils i 54.000 de fixes, afavorint la llibertat dels consumidors de triar per conveniència de cobertura, preu o servei. En aquest període el conjunt de les tres grans van perdre una mitjana setmanal de 23.000 portabilitats de mòbil i 11.000 de fixes en un joc de suma zero i en un moment en què el futbol, el producte estrella que permet vendre els paquets més cars, encara estava disponible.

El passat 18 de març el govern espanyol va intervenir prohibint les portabilitats de fix i de mòbil impedint el dret dels consumidors de triar lliurament el seu operador. Aquesta mesura excepcional que no s’ha pres enlloc, ha afectat 20.000 llocs de treball i va motivar la intervenció d’alguns polítics (el president de la Generalitat, Quim Torra, s’hi va referir al Parlament i els diputats Gabriel Rufián i Joan Capdevila van fer-ne preguntes a la Ministra d’Economia Nadia Calviño); es va alliberar la portabilitat mòbil el 31 de març. Tanmateix encara n’està prohibida la de fix i els mòbils associats que contracten el 90% dels consumidors. Tampoc no s’han prohibit les altes noves, fet que resta tota lògica sanitària a aquesta restricció.

Els consumidors han estat pagant per serveis (els continguts esportius) dels qual no han gaudit. Se’ls ha impedit exercir el seu dret a decidir quan la crisi econòmica i social derivades del COVID19 demanen que els operadors oferim serveis de més capacitat a millor preu i adaptables a cada necessitat.

El 8 de juny torna La Liga i casualment el proper consell de ministres pot aprovar retornar la llibertat de portabilitats. El mercat avança cap a l’especialització en serveis, proximitat i territorialitat amb gran competència en què el compromís amb el territori i l’eficiència seran claus. La bona feina la farem amb empatia amb el client, compromís social amb tots els catalans i col·laboració en accions socials i culturals. El teletreball agafa força, però també el lleure i les experiències 5G en sectors estratègics com la salut, ciència, turisme, alimentació. Ens adaptem a la nova normalitat amb valors, compromís i eficiència.

stats