CRÍTICA TV
Opinió 05/02/2021

Per què TV3 dona cobertura electoral a Vox?

i
MÒNICA PLANAS
2 min

Ha arrencat la campanya electoral. Més enllà del context de la pandèmia, en aquestes eleccions al Parlament hi ha un fet nou, rellevant i molt crític: la participació d’un partit d’extrema dreta. Fins ara a TV3 (i la resta de mitjans públics) la informació, els reportatges, les entrevistes als candidats, el debat electoral i els programes especials tenien en compte les forces polítiques que havien obtingut representació parlamentària en les últimes eleccions. Però en aquestes eleccions ja no. Aquesta campanya electoral hem començat a veure als mitjans públics la presència de Vox, donant-li una legitimitat que no hauria de tenir. Per què? Perquè els professionals de TV3 (i Catalunya Ràdio) han rebut un pla de cobertura de la campanya electoral de la CCMA que diu que, a part d’informar sobre les forces polítiques que van obtenir representació en les eleccions al Parlament del 2017, també tindran en consideració el que anomenen “grups polítics significatius”, que especifica que són Junts per Catalunya i Vox. Aquesta excepció se subratlla fins a set vegades al llarg del pla de cobertura. La mesura és alarmant perquè suposa equiparar un partit d’extrema dreta a la resta de partits. És blanquejar Vox.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La culpa inicial d’aquesta mesura és de la Junta Electoral Central. Segons s’especifica en aquest mateix pla de cobertura informativa, aquesta consideració de “grups polítics significatius” que inclou només aquests dos partits es deu a la modificació d’una instrucció de la Junta Electoral Central (la 1/2015 del 15 d’abril). Podem inferir, per tant, que la CCMA no té més remei que acceptar els criteris de la Junta Electoral Central per no haver d’assumir la sanció econòmica que suposaria incomplir-los. Però sorprèn que aquesta alarmant consideració de la JEC no hagi comportat cap rebombori ni protestes del sector periodístic. Tampoc dels serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio. Obligar els mitjans públics i els seus professionals a incloure un partit d’extrema dreta sense representació parlamentària només perquè és “grup polític significatiu” és un escàndol.

¿Si l’excepció de la Junta Electoral Central afectés únicament Vox, s’hauria acceptat amb aquesta normalitat? ¿Pot haver influït en aquest silenci que aquesta excepció de la Junta Electoral Central beneficiï, de retruc, també Junts per Catalunya?

La realitat més trista i preocupant és que en aquesta campanya electoral ens haurem d’empassar que TV3 doni repercussió a Vox amb la mateixa normalitat que es fa amb els altres partits. I això té greus conseqüències per al futur.

Utilitzar els mitjans públics com a plataforma per donar autoritat i repercussió a l’extrema dreta és una temeritat amb la qual no hauríem de ser indiferents. Els mitjans públics tenen l’obligació de vetllar per la qualitat democràtica i no de contribuir a afeblir-la.

stats