El vot decisiu

Tinc la sensació que la magnitud de la victòria de l’opció independentista la decidirà el catalanisme moderat. Dono per entès que Junts pel Sí arribarà en primer lloc amb un avantatge clar sobre el segon i podrà governar, encara que sigui en minoria, per la impossibilitat d’una majoria alternativa. Però la pregunta de la nit electoral serà si la independència guanya per majoria absoluta. Si Junts pel Sí l’assoleix sola, haurà sigut un èxit indubtable de l’estranya aliança; si necessiten els vots de la CUP serà mes complicat de gestionar, però l’independentisme s’haurà consolidat.

Entenc per catalanisme moderat un ampli sector de votants conservadors que assumeixen el marc referencial catalanista, que tradicionalment han votat l’antiga CiU, però que no són independentistes, que mai s’haurien imaginat votar una llista amb Oriol Junqueras, i als quals genera inquietud que Artur Mas no sigui el cap de llista. Els experts electorals situen aquest grup en les 150.000 persones. Una xifra gens irrellevant si tenim en compte que CiU va treure 1,1 milions de vots el 2012 i la suma amb Esquerra arribava a 1,6. És possible que, malgrat tot, alguns es mantinguin fidels a Convergència. Un sector pot ser temptat per l’abstenció: “Això és un embolic i prefereixo no ficar-m’hi”; i una part important es pot repartir entre Unió i Ciutadans, i fins i tot algun vot pot anar al PSC. En campanya electoral, aquest grup hauria de rebre les màximes atencions per part de Junts pel Sí. Malgrat que és cert que posar l’accent en aquest sector pot provocar pèrdues pel cantó esquerre. Són les contradiccions de la llista unitària.

Quan es dispara el discurs apocalíptic, a l’electorat moderat l’assalten els dubtes. Per això el PP juga i jugarà al discurs de la por sense contemplacions fins al final. No perquè pensi que li donarà vots, sinó per desmobilitzar el sector moderat i d’aquesta manera aconseguir que un resultat discret de l’independentisme provoqui l’eufòria del nacionalisme espanyol i doni la victòria a Rajoy a les eleccions generals. Si la meva hipòtesi és fundada i en el catalanisme moderat hi ha la clau, tres llistes haurien sigut molt millor que una per retenir el seu vot.

Més continguts de