19/04/2022

El 'whatsapp' del rei emèrit a la Griso

2 min
Susanna Gristo a 'Espejo público' durant l'emissió del programa en què es parlava de les comissions per exportar la Supercopa a l'Aràbia Saudita.

Dimarts al matí a Espejo público sucaven pa en el cas de les comissions cobrades per la Federació Espanyola de Futbol i Gerard Piqué per exportar la Supercopa a l’Aràbia Saudita. Susanna Griso havia convidat al plató Nacho Cardero, un dels responsables de la investigació d’El Confidencial que, enmig de la tertúlia, anava ampliant alguns detalls de les últimes novetats sobre el cas que publicava el seu mitjà aquell dia. Es van escoltar i comentar els àudios on Piqué i Rubiales apuntaven a la necessitat de contactar amb el rei emèrit perquè els donés un cop de mà amb el cobrament de les comissions. “No me queda claro si la gestión se llegó a realizar…” , li va consultar Susanna Griso al periodista. Volia aclarir fins a quin punt Joan Carles de Borbó s’havia implicat en la transacció econòmica. Cardero va explicar que dels àudios es desprenia que entre Piqué i Rubiales s’havia acordat que fos el futbolista del Barça qui contactés amb l’emèrit. Però sorprenentment qui va respondre el dubte concret de la presentadora del programa va ser el mateix rei Joan Carles. A les 9.25 del matí Susanna Griso va anunciar que acabava de rebre un whatsapp del Borbó al seu telèfon: “Mensaje ahora mismo del rey Juan Carlos a mi persona, a este programa”. I passava a llegar el missatge: “Susanna, desmiéntelo categóricamente. Me puso un whatsapp Gerard Piqué para verme porque venía a Abu Dabi para la Copa Davis y amablemente le dije que yo no estaría aquí". La periodista va llegir dues vegades el text i se suposa que, amb el desmentiment categòric i personal del monarca, el dubte va quedar esvaït.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara ja sabem que el desaparegut rei Joan Carles mira Espejo público des d’Abu Dhabi per mantenir-se al corrent de l’actualitat del país. Però resulta un pèl esperpèntic que després d’anys en què l’emèrit ha sigut notícia de manera recurrent i era un protagonista desaparegut i inaccessible, ara se’ns exhibeixi com alguns periodistes el tenien a un missatge de WhatsApp de distància o a l’agenda del mòbil. Mentre Griso feia uns minuts criticava en el responsable de comunicació de la Federació un excés de camaraderia entre Piqué i Rubiales i es preguntava si aquest tipus de conxorxes podien afectar l’ètica en les relacions professionals, resulta que el monarca fugit té fil directe. No respondrà preguntes de cap periodista, a Espanya sembla que ni tan sols haurà de declarar davant de la justícia, però quan li ve de gust el gran comissionista d’Espanya desmenteix el que, en el seu cas, és la xocolata del lloro.

¿Aquest fil directe via WhatsApp amb el rei emèrit s’utilitzarà quan els escàndols de les comissions, els assetjaments a Corinna i altres corrupteles l’afectin directament a ell? Si no ha desmentit fins ara via mòbil cap dels afers que se li imputen, ¿hem d’entendre que n’és responsable? ¿Amb quin criteri el Borbó decidirà pronunciar-se des de la distància enviant missatges de mòbil a periodistes de confiança? I, en tot cas, ¿els desmentiments del rei Joan Carles a aquestes altures tenen alguna credibilitat?

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats