18/10/2020

La jugadora que va dormir al terra d’una presó

2 min
Yelena Leuchanka

El 30 de setembre passat Yelena Leuchanka, que s'havia mostrat molt crítica amb el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, va ser condemnada a 15 dies de presó per haver participat en protestes no autoritzades i desobediència a l'autoritat policial. La jugadora de bàsquet, que va participar en dues marxes pacífiques a Minsk, el 23 d'agost i el 27 de setembre, va ser detinguda a l'aeroport quan es disposava a viatjar a l'estranger i va ser traslladada a Okréstina, un centre de reclusió famós per acumular denúncies d'abusos i tortures contra els reclusos.

Leuchanka va ser una de les signants de la carta subscrita per 650 esportistes bielorussos contra la violència policial i el frau en les eleccions presidencials del 9 d'agost en què va ser reelegit Lukaixenko. “Nosaltres solíem representar Bielorússia en els diferents campionats internacionals, on competíem amb els millors atletes del món. Ara, però, ens sentim amb l’obligació de donar veu a la gent del nostre país. Ens adrecem als esportistes, els aficionats i a qualsevol persona del planeta”, va dir la jugadora en un emotiu vídeo fet públic a finals de setembre.

Després d'haver passat 15 dies a la presó, Leuchanka va ser alliberada dijous passat. Els seus amics i coneguts van anar a rebre-la amb globus i flors, dos dels símbols utilitzats durant les revoltes. El primer que va fer la jugadora va ser abraçar-se amb la seva mare. “El meu empresonament va ser una burla, no sé quin altre nom posar-li”, va dir. Segons la denúncia de diferents organitzacions de drets humans, l’exjugadora de la WNBA va passar dues setmanes dormint sobre uns llistons de metall i sense tenir dret a dutxa. El motiu? Criticar que les eleccions presidencials en què Lukaixenko va guanyar per sisena vegada consecutiva, amb el 80% dels vots, van ser un frau. “Van posar en perill la meva salut. No hi havia llits, ni aigua calenta. No vaig poder dutxar-me. Hi havia polls i el desguàs de l'inodor no funcionava. Era realment insalubre”, critica. Poques hores després de ser posada en llibertat va tornar a ser detinguda i va rebre una multa econòmica.

Aixecar la veu té conseqüències. El Vitsyaz de Minsk, un equip d’handbol masculí, es va negar a jugar un partit en solidaritat amb Leuchanka i “els altres ciutadans bielorussos sotmesos a aquesta pressió violenta i il·legal". El govern bielorús va expulsar el club del campionat nacional i va desallotjar-lo del seu pavelló habitual.

stats