País Valencià
País Valencià 03/08/2022

Castelló de la Plana inicia la retirada de la creu franquista del Parc Ribalta

La crida d'Abogados Cristianos contra aquesta actuació ha estat contestada amb una concentració de dirigents i ciutadans progressistes

2 min
Diversos ciutadans concentrats davant de la creu del parc Ribalta de Castelló de la Plana

ValènciaDues concentracions han precedit aquest dimecres l'inici dels treballs de retirada de la creu del Parc Ribalta de Castelló de la Plana, que ara s'ubicarà a l'esplanada de l'església de Sant Tomàs de Vilanova, al barri de Rafalafena de la ciutat. Es tracta d'un monument que originàriament retia homenatge als soldats franquista morts durant la Guerra Civil, però que l'Ajuntament de Castelló de la Plana l'any 1979 va ressignificar perquè reconegués totes les víctimes de la dictadura. Malgrat aquest canvi, la conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va elaborar un informe reclamant la seva retirada adduint que la creu s'havia mantingut com un símbol del bàndol feixista i havia congregat periòdicament actes en rècord del franquisme i els seus dirigents.

Aquest dimecres s'han mobilitzat els partits i organitzacions progressistes que exigeixen el compliment de la llei de memòria democràtica del País Valencià que obliga a retirar els símbols del franquisme de l'espai públic. Entre ells, representants del PSPV, Compromís, Podem, Esquerra Unida, UGT, CCOO, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló o l'associació Cosa Nostra Antifa Social Club, entre d'altres. També hi han acudit ciutadans que s'oposen a la retirada de la creu, entre ells dirigents del Partit Popular, Vox i l'associació Abogados Cristianos, entitat que ha interposat sis recursos contra l'actuació, tots ells desestimats, i que havia convocat a defensar la creu. De fet, alguns ciutadans han reclamat el manteniment del símbol al crit d'"España, unida, jamás será vencida". En resposta a aquestes consignes, els veïns que han acudit per exigir el compliment de la llei han cridat "España, mañana, será republicana" i han cantat fragments de L'estaca de Lluís Llach.

En declaracions a À Punt, el regidor d'Obres i Projectes Urbans de Castelló de la Plana, el socialista José Luis López, ha defensat que amb la iniciativa la ciutat recupera "l'espai ocupat pel monument al Jardí del Ribalta, i l'integra en el bé d'interès cultural prenent com a base els plans anteriors a la instal·lació del monument".

També s'ha felicitat per la retirada de la creu la regidora de Cultura, Patrimoni Cultural i Museus, Memòria Democràtica, Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz, que en declaracions a l'ARA ha destacat "l'avanç en qualitat democràtica que suposa posar fi a una anomalia democràtica" com era la presència de la creu i el seu conjunt arquitectònic. La dirigent de Compromís ha emfatitzat que la seva ubicació a la via pública suposava "blanquejar l'extrema dreta" i ha qualificat de "talibans" i de "falsos cristians" els membres de l'associació Abogados Cristianos, a qui ha retret la seva actuació, "que és la pròpia d'una entitat d'ultradreta i no cristiana".

stats