País Valencià 06/10/2021

La Comissió Nou d'Octubre crida a construir un País Valencià "antifeixista"

Denuncien "l’autoritarisme emergent a Europa" i un espanyolisme "cada cop més violent i excloent"

Ara
2 min
Representants de la Comissió Nou d'Octubre durant la presentació del lema i del cartell de la tradicional manifestació de la diada del País Valencià

ValènciaPaís Valencià antifeixista. Aquest és el lema escollit per la Comissió Nou d’Octubre, formada per entitats, sindicats i partits progressistes, per a la tradicional manifestació que recorre cada any els carrers de València amb motiu de la diada nacional del País Valencià i que sortirà, com és costum, de la plaça de Sant Agustí a les 18 h.

Toni Gisbert, portaveu de la comissió i secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), ha explicat que la tria del lema respon a la necessitat de donar una resposta social "decidida" a "l’autoritarisme emergent a Europa" i a les amenaces que aquest moviment "significa per a la democràcia".

En aquest context, Gisbert ha denunciat l’evolució d’un nacionalisme espanyol "cada cop més violent i de valors més excloents, que fomenta un clima social de polarització, intransigència i violència verbal i no només verbal". En concret, ha assenyalat "l’augment dels delictes d’odi i particularment de les agressions homòfobes".

El portaveu de la comissió també ha destacat que la manifestació tindrà lloc a les portes de la previsible celebració del judici oral als agressors als assistents a la manifestació del Nou d'Octubre del 2017, en el que esperen que suposi "un missatge de compromís de la justícia amb la democràcia i els drets, i d’absolut rebuig social de la violència".

Les entitats convocants també han denunciat les tendències "recentralitzadores per part de les forces polítiques de l’estat espanyol amb la negativa a considerar qualsevol reforma territorial i financera". En aquest sentit, han citat "la judicialització" de molts dels acords del Consell, particularment pel que fa als drets lingüístics i a l’oficialitat del valencià, i "l’agressió a l’autogovern aprofitant l’emergència de la pandèmia de coronavirus" mitjançant la centralització de les decisions per part de l'executiu espanyol en un àmbit, el sanitari, transferit a les autonomies.

Finalment, la comissió ha denunciat que continua pendent "la fi de la censura de TV3 al País Valencià i l’entrada formal de ple dret en l’Institut Ramon Llull" per part del Consell, a més de criticar el projecte llei audiovisual que "discrimina la llengua catalana i totes les llengües no castellanes de l’Estat".

La Comissió Nou d’Octubre està formada per les entitats Acció Cultural del País Valencià, Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, Ca Revolta, Escola Valenciana, Plataforma pel Dret a Decidir, Plataforma per la Llengua i Societat Coral El Micalet; els sindicats d'estudiants Bloc d’Estudiants Agermanats i A Contracorrent; els sindicats CCOO i Intersindical Valenciana, i els partits Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, Esquerra Unida i Podem.

stats