País Valencià 20/09/2013

Revoquen l'absolució del conductor jutjat per parlar en català: sis mesos de presó

Carles Mateu ha conegut aquest divendres la sentència de l'Audiència de Castelló, que també el condemna a un any i un dia de retirada del permís de conduir

Salvador Almenar
2 min

ValènciaL'Audiència Provincial de Castelló ha resolt condemnar per un delicte de desobediència a l'autoritat a sis mesos de presó i a un any i un dia de retirada del permís de conduir el veí d'Almenara (Plana Baixa) que va ser multat per parlar en català a uns agents de la Guàrdia Civil que realitzaven un control rutinari a la localitat d'Almassora el 21 de desembre del 2012.

Aquesta sentència revoca la decisió del jutge de primera instància, que va resoldre a favor de Carles Mateu Blay i que suposava la seva absolució dels delictes penals que se li imputaven. La Fiscalia va recórrer contra la decisió del jutge i ha estat l'Audiència de Castelló qui ha acceptat els arguments del ministeri públic per condemnar finalment Mateu.

"Estic totalment fregit. No m'ho esperava", ha reconegut Carles Mateu a l'ARA. Prou decepcionat amb el desenllaç judicial del cas, aquest veí d'Almenara s'ha mostrat "sorprès" per haver acabat sent ell el "delinqüent". I és que, a banda de la condemna, la seva denúncia contra els guàrdies civils per denúncies falses ha estat arxivada, de manera que els agents no seran jutjats. "És normal sabent qui mana i qui governa a l'estat espanyol", ha explicat resignat Mateu.

Cal recordar que, segons la versió de Carles Mateu, el conflicte va sorgir quan un dels guàrdies civils que estaven realitzant el control el va sentir parlant en català. Llavors, Mateu explica que l'agent li va etzibar: "Hable en castellano que estamos en España". A partir d'aquell moment, el veí d'Almenara es va sentir agredit i es va negar a parlar en castellà, raó per la qual, segons la mateixa versió, va acabar sent denunciat per no portar el cinturó de seguretat i l'armilla reflectant i per negar-se a sotmetre's a un control d'alcoholèmia.

stats