País Valencià 18/01/2013

El conductor multat per parlar valencià guanya el cas i el jutge anul·la les sancions de la Guàrdia Civil

La justícia dóna la raó a Carles Mateu i desestima les denúncies dels agents, que asseguraven que s'havia negat a fer la prova d'alcoholèmia, que no portava el cinturó de seguretat i que no duia l'armilla reflectant. Ell manté que en realitat el van sancionar per negar-se a parlar en castellà

Salvador Almenar
2 min
Dos agents de la Guàrdia Civil en una carretera de la demarcació de Castelló.

ValènciaLa justícia ha donat la raó al veí d'Almenara multat en un control rutinari per parlar valencià. El jutge ha desestimat les denúncies dels agents de la Guàrdia Civil contra Carles Mateu Blay, suposadament, per no sotmetre's al control d'alcoholèmia, no portar el cinturó de seguretat i tampoc l'armilla reflectant, donant validesa així a la versió de Mateu que assegurava que va ser denunciat per parlar valencià i no canviar de llengua.

Mateu, satisfet per la resolució judicial, va explicar en declaracions al Diari ARA poques hores després de conèixer la decisió del jutge que la sentència demostra que "en cap moment" va cometre les infraccions denunciades pels guàrdies civils. Carles Mateu no confiava en excés en guanyar el litigi atès que els denunciants eren "els cosos de seguretat de l'estat espanyol" però, amb aquesta victòria, el veí d'Almenara no haurà de pagar la multa de 900 euros que demanava la Fiscalia, no perdrà els dotze punts del permís de conduir i tampoc, evidentment, haurà de complir amb la pena de nou mesos de presó.

En la decisió del jutge podria haver estat fonamental la declaració del tercer guàrdia civil involucrat en els fets. Durant la sessió del judici celebrat el darrer dia 2, aquest agent va assegurar que Carles Mateu en cap moment es va negar a sotmetre's al control d'alcoholèmia i que en tot moment portava l'armilla obligatòria. Una declaració sorprenent per al mateix Mateu, "allunyada del corporativisme propi de la Guàrdia Civil", i que hauria estat fonamental en el resultat final del procés judicial.

Després de la sentència favorable feta pública ahir, l'enfrontament judicial continua avui per a Mateu. A les 9:30 hores comença avui a un jutjat de primera instància de Castelló la vista prèvia per ratificar la denúncia interposada per Mateu contra els agents que li van multar en el control del dia 21 de desembre. Mateu els acusa d'interposar unes denúncies falses.

Els fets van ocórrer el dia 21 de desembre en una carretera que connecta Almassora i Castelló. Segons la versió de Mateu, després d'aturar el seu cotxe per ordre dels agents es va dirigir a ells en valencià i la resposta que va obtindre va ser: "hable en castellano que para eso estamos en España", desencadenant en un conflicte lingüístic que va acabar amb Mateu denunciat per no portar cinturó, l'armilla reflectant i no sotmetre's al control d'alcoholèmia. Totes elles denúncies falses, segons la justícia.

stats