País Valencià 01/12/2016

La Diputació de València impulsa un llibre-disc per frenar el desús de les cançons de bressol en valencià

Andana Editorial publica un recopilatori de cançons de bressol cantades per una seleccions de veus entre les quals destaca Pep 'Botifarra' o Miquel Gil

Salva Almenar
2 min
El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius (centre), ha presentat aquest dijous el llibre-disc 'Bressolant', editat per Andana Editorial.

ValènciaL'àrea de Cultura de la Diputació de València ha editat de la mà d'Andana Editorial un llibre-disc que posa a l'abast dels pares una recopilació de cançons de bressols cantades en valencià. L'audiollibre 'Bressolant', que ha estat presentat aquest dijous, és una iniciativa engegada per l'àrea de Normalització Lingüística que pretén frenar el retrocés en l'ús d'aquestes lletres cantades en llengua pròpia, segons ha explicat el diputat de Cultura Xavier Rius en roda de premsa.

El llibre que acompanya el disc compta amb un pròleg i textos del crític musical Josep Vicent Frechina i les il·lustracions d'Irene Bofill. Pel que fa al compacte, s'inclouen un total d'onze cançons de bressol seleccionades d'entre el total registrades en valencià que han estat interpretades per 12 cantants. Segons ha explicat Frechina, la selecció dels intèrprets ha volgut mostrar també la diversitat de veus que existeix actualment al País Valencià.

Així, entre les veus hi ha cantautors, cantants de música tradicional valenciana, veus pop i intèrprets de jazz com són Mara Aranda, Tatiana Prades, Mireia Vives, Eva Dénia, Miquel Gil i Pep Gimeno 'Botifarra', Teresa Segarra, Maria Amparo Hurtado, Cristina Blasco, el grup Carraixet, Dani Miquel i Clara Andrés.

Patrimoni immaterial

Frechina ha indicat que l'edició del llibre-disc "persegueix revitalitzar les cançons de bressol per tal de salvaguardar-les", donada "la seua funcionalitat, el seu valor artístic de primer ordre i la seua idiosincràsia". Per la seva part, el diputat Xavier Rius ha assenyalat que la intenció de la Diputació amb campanyes com aquesta és "omplir els buits dels àmbits socials i cívics" menys atesos per la iniciativa privada i on l'ús del valencià "es troba en risc" pel seu desús.

Segons explica la Diputació, 'Bressolant' és un llibre i una proposta musical que s'arrela en la tradició valenciana per fer brollar noves veus i melodies conegudes que evoquen tonades d'infància. Aquesta obra, il·lustrada dolçament, transmet la tendresa de paraules que han passat de generació en generació, i es converteix en una invitació a pares, mares i xiquets a mantenir viu el ritual quotidià de cantar per emprendre el viatge als somnis.

Regal per als nous pares

La cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, Immaculada Cerdà, ha avançat que 'Bressolant' formarà part d'un lot de productes de benvinguda a casa que la corporació provincial oferirà als futurs pares. Amb la col·laboració de les comares, es farà arribar el CD, un pitet i un adhesiu per al cotxe com a obsequi, a més d'uns fullets que aportarà l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per ajudar a triar el nom dels nadons i conèixer la normativa lingüística envers la correcció, traducció i adaptació dels cognoms al valencià.

També hi haurà una extensió web del projecte amb materials didàctics extrets de la tesi doctoral de Vicent M. Garcés, dirigida per la doctora Gemma Lluch, de la Universitat de València. "Un projecte que va creixent dia a dia, amb la col·laboració de la Unitat de Pediatria de l'Hospital General Universitari", ha destacat Cerdà.

stats