País Valencià 07/10/2018

Una exposició explora el compromís polític i social d'Andreu Alfaro

La Fundació Bancaixa de València acull la mostra 'Laboratori de formes escultòriques'

Efe
1 min
Una dona realitza una fotografia a la mostra 'Andreu Alfaro. Retrospectiva de formes escultòriques'

ValènciaLa mostra 'Alfaro. Laboratori de formes escultòriques' de la Fundació Bancaixa de València explora el compromís polític i social de l'escultor valencià mort l'any 2012 a través de 89 peces datades entre els anys 1958 i 2000, representatives dels diferents materials amb els quals va treballar l'artista valencià: ferro, alumini, acer, zinc, fusta i marbre.

Un dels comissaris de l'exposició, Tomàs Llorens, ha destacat que la mostra és "la més ambiciosa i important" que s'ha fet fins ara, i que s'ha concebut amb l'objectiu d'acostar "el més íntim de la creativitat d'Alfaro".

"Estem parlant no només d'un dels autors més importants de l'art espanyol del segle XX, sinó d'un creador d'una imaginació excepcional, que, lluny de limitar-se a un recorregut coherent i previsible, es caracteritza per la seva obertura, ja que va anar contínuament inventant noves formes i experimentant amb nous materials", ha afegit Llorens.

El recorregut de la mostra s'inicia amb les peces de la primera etapa del creador valencià, uns moments vinculats amb el constructivisme abstracte de les interferències, per continuar amb el seu gir al contingut de compromís social i polític. L'exposició també inclou les conegudes transparències cromàtiques, la seva revisió de la història de l'art, l'època d'inspiració de Goethe, la temàtica de jazz i àngels i el contraminimalisme de les seves últimes sèries escultòriques.

Les peces exposades pertanyen a les col·leccions Andreu Alfaro, Fundació Bancaixa, Fundació La Caixa, BBVA, Institut Valencià d'Art Modern, Museu Reina Sofia i Museu Joan Fuster, així com a la col·lecció particular de Joan Gaspar i Farreras.

stats