País Valencià 29/09/2017

L'acte valencià en suport de l'1-O defensa que la lluita pels drets civils a Catalunya "beneficia el País Valencià"

Centenars de persones mostren la seva solidaritat davant la convocatòria del referèndum

Daniel Martín / Acn
3 min
Un dels moments de l'acte en favor del referèndum de la plataforma Va de democràcia.

ValènciaUn acte de reconeixement a la determinació dels ciutadans de Catalunya, en defensa de la celebració aquest diumenge del referèndum sobre la independència i, alhora, de frustració per no participar d'un projecte del qual, a hores d'ara, i segurament durant molts anys, el País Valencià no en formarà part. Aquest ha estat l'esperit de la xarrada que la plataforma Va de democràcia ha dut a terme aquesta vesprada a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània després que les amenaces que van rebre els propietaris de l'hotel Astoria van propiciar la seva reubicació.

La iniciativa ha omplit el saló d'actes del centre cultura de la ciutat de València. Entre els públics, nombrosos escriptors, periodistes i activistes culturals que no han dubtat a corejar proclames en favor de "la independència" i "els Països Catalans".

Un dels arguments més repetits per la multitud d'oradors de l'acte ha estat que la lluita en defensa dels drets civils duta a terme a Catalunya no únicament beneficia els seus ciutadans, "sinó també els valencians i la resta de ciutadans de l’Estat. En aquest sentit, un dels més clars ha estat el pare de l'activista antifeixista, Guillem Agulló, assassinat l'any 1993 per un grup neonazi. Guillem Agulló (pare) ha destacat que "el que guanyi Catalunya ho guanyarà el País Valencià i el que perdi també ho perdrà. No podem restar equidistants ni un minut més, hem arribat tard, però hem arribat” ha remarcat Agulló.

El més bel·ligerant ha estat el president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, qui ha criticat que "cap càrrec polític amb escó a les Corts" s'hagi posicionat en favor del referèndum. Especialment dur ha estat amb la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, a qui ha retret la seva "equidistància" entre les víctimes i els repressors en una actitud que ha qualificat de "fal·laç".

'Va de democràcia'

El manifest de la plataforma Va de democràcia lamenta que el govern espanyol no tingui "cap intenció de deixar celebrar el referèndum de diumenge, amagant darrere de la Constitució espanyola una falta clara de voluntat política i tarannà democràtic" i crida a la implicació de la societat valenciana perquè Catalunya "pugui decidir lliurement el seu futur".

El text afegeix que els valencianistes "no podem mostrar-nos indiferents en nom d’una falsa equidistància" entre "els qui s'oposen al fet que el poble de Catalunya decideixi lliurement el seu futur en les urnes" i "els que defensen el dret a votar; tant d'aquells que volen la independència de Catalunya com dels que no la volen".

'Va de democràcia' remarca que la societat valenciana ha de veure aquest conflicte amb especial interès "no només com a demòcrates, sinó per tots els vincles que ens uneixen amb Catalunya i la seva gent", advertint de "la deriva autoritària i centralista de l'estat espanyol, que usa ara el procés de Catalunya com a punta de llança, però és la mateixa deriva que obvia i ridiculitza les nostres demandes com a poble".

"Si no defensem el dret dels catalans i les catalanes a votar el seu futur com a poble, amb quina legitimitat defensarem front un estat espanyol recentralitzador i hostil als nostres interessos, el dret a disposar dels recursos que generem, a emprar la nostra llengua, a vertebrar el nostre país, a augmentar, en definitiva, el nostre benestar?", es demana el manifest.

El text conclou fent una crida a la participació i explicitant el suport al referèndum del proper dia 1 d'Octubre perquè la societat catalana pugui decidir lliurement el seu futur "i no renunciem al fet que, quan la majoria de les Corts Valencianes així ho decideixi, el País Valencià també pugui votar quin és el seu estatus polític entre la resta d'Estats i nacions del món".

'Va de democràcia' està promogut pel periodista J.J Pérez Benlloch, l'activista Guillem Agulló Lázaro, l'escriptor Octavi Monsonís, el president d'Esquerra Republicana del País Valencià Josep Barberà, l'escriptora Gemma Pasqual, el mestre Vicent Maurí, el president d'Esquerra Valenciana Paco Sória, la ,embre de la Comissió Cívica d'Alacant per a la recuperació de la Memòria Històrica, Carme Jorques, els editors Moisès Vizcaíno i Eliseu Climent, el periodista Francesc Viadel i el filòleg Josep Escribano.

stats