Cas Oltra

Mónica Oltra nega davant el jutge haver afavorit el seu exmarit en el cas d'abusos a una menor

L'exvicepresidenta valenciana i líder de Compromís ha declarat durant set hores

3 min
L'exvicepresidenta valenciana Mónica Oltra en el moment de la seva arribada a la Ciutat de la Justícia de València.

València"Confie en la justícia" i "cal esperar". És el lacònic resum que ha ofert aquest dilluns l'exvicepresidenta valenciana Mónica Oltra després de la seva declaració de set hores en la causa que investiga si la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que encapçalava va ocultar els abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada i per la qual va dimitir al juny després de ser imputada.

En una jornada maratoniana, iniciada a dos quarts de deu del matí i conclosa a dos quarts de nou de la nit a la Ciutat de la Justícia de València -el jutge no ha permès l'enregistrament en vídeo per evitar filtracions-, la dirigent de Compromís ha defensat que ella es va mantenir al marge de les actuacions del seu departament. També ha intentat donar resposta -sense contestar l'extrema dreta, que fa d'acusació- a les tres principals preguntes que li ha formulat el jutge instructor, Vicente Ríos: qui va ordenar un informe que va desacreditar el testimoni de la víctima una vegada el cas ja estava judicialitzat; quan es va assabentar Oltra dels abusos i per què el seu departament no va informar la Fiscalia de Menors dels fets fins que no ho va comunicar la policia –a qui ho va explicar la víctima–. Tres interrogants que, tal com revelava el magistrat en la seva interlocutòria, han generat en Ríos la sospita que hi ha "indicis plurals" sobre l'"existència d'un concert" entre l'exvicepresidenta i diversos funcionaris per "protegir qui era aleshores la seva parella" o bé "la seva carrera política".

El primer interrogant plantejat pel jutge neix d'una declaració d'Oltra als mitjans de comunicació del 7 de març, en la qual l'exconsellera va afirmar que va ser ella qui va encarregar a la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, la investigació qüestionada pel magistrat. Aquelles paraules contradeien la versió que fins aleshores havia traslladat la dirigent de Compromís, que havia reiterat que ella únicament s'havia comunicat amb el seu cap de gabinet, Miquel Real, quan el 4 d'agost del 2017 –sis mesos després dels fets– la van avisar que havia arribat una citació judicial per al seu exmarit, amb qui compartia residència tot i trobar-se en procés de separació. Setmanes després d'aquesta declaració, Oltra se'n va desdir i va tornar a la seva versió inicial, atribuint el seu testimoni a la voluntat de responsabilitzar-se políticament de l'actuació de la seva conselleria i protegir els treballadors. Es tracta d'un relat que coincideix amb l’expressat per Molero, que ha negat que Oltra hagués donat cap ordre, com també han dit la resta d’alts càrrecs, funcionaris i treballadors imputats –fins a 13–. Tots ells han afirmat que l'exvicepresidenta no els va donar cap directriu sobre com procedir en el cas. Aquest dilluns, i segons fonts presents en la declaració, Oltra s’ha refermat en aquesta versió i ha atribuït les paraules del 7 de març a un "esclat emocional".

Pel que fa al segon interrogant, i segons aquestes mateixes fonts, la líder de Compromís ha insistit aquest dilluns que ella no va conèixer el cas fins a l'agost del 2017 i que, a més, no va tornar a interessar-se per l’expedient que afectava el seu ja exmarit fins al 2019, quan el cas va ser jutjat per primera vegada. Finalment, i sobre per què el seu departament no va notificar a la Fiscalia de Menors els abusos, Oltra ha reiterat que es va aplicar el protocol vigent en la conselleria –ja modificat–, que prioritzava els resultats de les investigacions dels tècnics de l'administració –que no van donar crèdit al relat de la víctima–, i que, en tot cas, això ho van fer de manera autònoma els treballadors de la conselleria sense que ella en fos coneixedora.

Suport del partit

Per defensar la seva gestió, Mónica Oltra ha comptat amb el suport d'una vintena de càrrecs i membres del seu partit, Iniciativa del Poble Valencià, una de les tres formacions que conformen Compromís; també amb el de la coportaveu de la coalició i dirigent nacionalista, Àgueda Micó. Per contra, no ha acudit a la Ciutat de la Justícia de València cap representant del PSPV ni d'Unides Podem. Això sí, Ximo Puig, que aquest dilluns era al festival de cinema de Sant Sebastià promocionant la Ciutat de la Llum d’Alacant, ha assegurat que confia en la justícia i en Oltra.

stats