País Valencià 21/05/2021

Obren judici oral contra Alfonso Rus i Rafael Rubio per haver contractat falsos treballadors a la Diputació de València

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita 12 anys de presó per a Rus i sis per a Rubio

Ara
2 min
L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, durant la seva compareixença a les Corts Valencianes.

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 18 de València ha decretat l'obertura de judici oral contra les 26 persones acusades en les peces separades B i F del batejat com cas Taula, que investiga les presumptes contractacions irregulars de les empreses públiques Imelsa (Diputació de València) i Ciegsa (Generalitat Valenciana) durant els anys de govern del Partit Popular.

Entre els acusats hi ha qui va ser president de la Diputació de València i del PP d'aquesta província, Alfonso Rus, l'ex secretari autonòmic d'Educació Máximo Caturla i Rafael Rubio, exdiputat provincial del PSPV i exdelegat del govern espanyol a la província de València, detingut ara fa uns dies en el cas que investiga el presumpte cobrament de comissions irregulars a l'Ajuntament de València.

L'acta de la jutge instructora recull que Alfonso Rus, el seu aleshores cap de gabinet, Emilio Llopis, l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent i Máximo Caturla haurien utilitzat l'empresa pública “en benefici propi” i haurien contractat treballadors per pagar “favors sol·licitats per terceres persones”. La majoria d'aquests empleats tenien la condició d'assessors de membres del consell d'administració, entre ells l'assessora de Rafael Rubio, tot i que no haurien fet cap feina per a l'empresa pública. En concret, la jutge enumera 12 persones que haurien estat contractades per ordre d'Alfonso Rus, com ara l'actual alcalde de Cofrents, Raúl Mateo, o un jugador del Club Esportiu Olímpic de Xàtiva, entitat esportiva que presidia Rus.

Segons consta en un informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat que forma part de la causa, les contractacions de personal “es van fer obviant el procediment que garanteix els principis d'igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, transparència i imparcialitat”, i tampoc van respectar les limitacions imposades en les lleis de pressupostos generals de l'Estat entre els anys 2009 i 2014.

La causa inclou també cinc contractacions presumptament irregulars a Ciegsa, l'empresa de la Generalitat Valenciana dedicada a la construcció de col·legis i instituts, quan Máximo Caturla n'era el conseller delegat. Entre aquests cinc contractats entre els anys 2004 i 2005 destaquen el que va ser alcalde de la població de Llosa de Ranes, el popular Evaristo Aznar, i el també membre del PP i exregidor de l'Ajuntament de Requena Manuel Gómez.

La instructora imputa els acusats pels delictes de pertinença a organització criminal i delictes continuats de malversació, prevaricació administrativa i falsedat en document oficial comesa per funcionaris públics. Assenyala com a òrgan per a l'enjudiciament de la causa l'Audiència Provincial de València i requereix als acusats perquè presentin fiances que sumen en el seu conjunt més de 4,7 milions d'euros per a fer front a les possibles responsabilitats civils.  

Pel que fa a les peticions de pena, la Fiscalia Anticorrupció demana 12 anys per a Alfonso Rus, Emilio Llopis i Máximo Caturla. Per a Marcos Benavent sol·licita nou anys de presó. En el cas de Rafael Rubio, reclama sis anys.

stats