País Valencià 13/01/2014

El Palau de les Arts programarà l'òpera cancel·lada pels despreniments de la façana per minimitzar les pèrdues

L'arquitecte valencià Santiago Calatrava no descarta de moment reemplaçar l'antic trencadís per un de nou, però "amb una altra metodologia"

Agències
2 min
El conseller d'Economia Máximo Buch i la titular de Cultura, María José Català, durant la roda de premsa celebrada aquest dilluns. / GVA

ValènciaEl Palau de les Arts de València programarà de nou l'òpera 'Manon Lescaut' per minimitzar les pèrdues de 623.000 euros que suposaria no estrenar-la i que haurà d'assumir les empreses constructores responsables de retirar el trencadís de la coberta de l'edifici. Així ho ha acordat la Generalitat Valenciana amb les constructores Acciona i Dragados i el despatx de Santiago Calatrava, responsables de l'obra i que assumeixen la reparació, segons han explicat avui en roda de premsa els consellers d'Economia, Máximo Buch, i Cultura, María José Català.

El Palau de les Arts ha hagut de suspendre la programació per iniciar els treballs de retirada del revestiment ceràmic de trencadís que està solt a la cúpula i que costaran tres milions d'euros que pagaran les empreses constructores i l'arquitecte, segons van acordar en una reunió celebrada divendres.

Segons Buch, Calatrava s'"implicarà personalment i vol estar pendent perquè la solució definitiva sigui duradora" i ha explicat que haver arribat a un acord "no implica renunciar a possibles reclamacions". Sobre el mètode que s'utilitzarà per reparar la coberta del recinte operístic, el conseller d'Economia ha assenyalat que la millor solució "seria reposar el trencadís, però hi ha dubtes tècnics" sobre si és possible.

Buch ha explicat que Dragados i Acciona i el despatx de l'arquitecte han demanat "fins al 31 de desembre per tenir acabats" els primers treballs de reparació de la façana i, durant aquest procés, analitzaran quines són "les solucions tècniques viables", que traslladaran a la Ciutat de les Arts i les Ciències S. A. perquè, si és el cas, les aprovin.

En la reunió de divendres passat, les empreses que s'encarregaran de la reparació van transmetre al conseller que "havien pensat dues possibilitats, tornar a posar trencadís però amb una altra metodologia o posar planxes d'alumini, com un doble sostre, però això no és definitiu, han demanat temps per analitzar altres possibilitats i venir amb propostes més concretes".

Buch admet que "tothom té dubtes sobre si es trobarà una solució que permeti tornar a posar trencadís" i afegeix que "el que és clar és que amb la metodologia actual no ha funcionat, i això ho admet tothom, incloses les constructores i Calatrava, a partir d'aquí cal treballar i desenvolupar un nou procediment i això portarà uns mesos", ha afegit.

En aquest sentit, insisteix que "si es torna a posar trencadís no es posarà de la mateixa manera, hauria de ser mitjançant un altre mètode que generi prou tranquil·litat i solidesa".

Per la seva banda, la consellera de Cultura María José Català ha assegurat que l'òpera 'L'italiana in Algeri', de Rossini, es posarà en escena amb total normalitat a partir del dia de l'estrena el 23 de febrer. Català ha anunicat que 'Manon Lescaut' es programarà de nou durant la tardor del 2014, per minimitzar les pèrdues de la seva cancel·lació i la liquidació final de la qual es carregarà a les constructores i al despatx de Calatrava.

stats