Acords municipals

PP i Vox tanquen un nou acord de govern, ara a Castelló de la Plana

L'extrema dreta assumirà la regidoria de Família i dues tinences d'alcaldia

2 min
La popular Begoña Carrasco, nova alcaldessa de Castelló de la Plana

ValènciaLa col·laboració entre el Partit Popular i Vox al País Valencià s'amplia. Si al juny coneixíem el pacte entre les dues formacions a la ciutat d'Elx –la tercera més poblada– ara s'ha sumat l'acord a Castelló de la Plana, una de les tres capitals de província.

L'entesa entre conservadors i ultradretans es produeix malgrat que la nova alcaldessa, la popular Begoña Carrasco, havia defensat que governaria en solitari amb els 11 regidors del PP. Finalment, però, i passades les eleccions generals, les matemàtiques s'han imposat, ja que Carrasco necessita el suport dels quatre edils de Vox per assolir la majoria.

El pacte inclou que Vox compti amb dues tinences d'alcaldia i quatre carteres: Seguretat i Emergències; Família, Comerç i Consum; i Turisme i Sanitat. A més, el cap de llista del partit d'extrema dreta, Antonio Ortolá, serà quart tinent d'alcalde i Alberto Vidal, novè. 

Un dels punts claus de l'acord és l'eliminació de les regidories de Feminisme, LGTBI, Transició Ecològica i Memòria Democràtica. Es manté, en canvi, el departament d'Igualtat, que assumirà la mateixa alcaldessa. "Respectarem els drets de totes i cadascuna de les persones independentment del seu sexe, religió, orientació ideològica o orientació política", ha assegurat Carrasco.

Pel que fa a les prioritats de l'executiu, l'alcaldessa ha assenyalat la baixada d'impostos, l'increment de la seguretat i la millora del benestar de les famílies i la conciliació.

Per la seva banda, Ortolá ha explicat que l'objectiu de Vox és “adaptar la policia local i les altres forces de seguretat i d'emergències a les necessitats de la ciutat”. També ha dit que la seva formació assumeix la regidoria de Família perquè el seu partit defensa "els drets de les dones" i de les persones "més vulnerables".

El PP de València insisteix a governar en solitari

El programa polític de l'Ajuntament de Castelló de la Plana s'assembla molt al de la ciutat de València, on també s'ha creat una àrea de Família. També desapareixen les regidories de Cooperació Internacional i Migracions i la de Polítiques de Gènere i LGTBI.

Però no tot són coincidències, ja que a València, el PP –amb 13 regidors– continua amb l'objectiu de governar en solitari i no ha inclòs Vox en el repartiment de regidories malgrat que necessita el suport dels seus quatre representants per assolir una majoria estable.

Amb tot, en l'últim ple sí que es va aprovar que els quatre regidors de Vox comptin amb dedicació exclusiva, rang que els concedeix un sou de 74.431 euros bruts anuals, tot i no disposar de competències. Els altres vuit càrrecs amb dedicació exclusiva se'ls repartiran entre Compromís i el PSPV, amb quatre per a cada formació.

stats