Corrupció

El suposat cervell financer del cas Erial diu que Barceló va confessar obligat que era el testaferro de Zaplana

Francisco Grau nega l'existència de la trama corrupta i atribueix les paraules del seu amic al desig d'evitar tornar a la presó

ARA
2 min
Francisco Grau, el considerat comptable de la trama corrupta que hauria liderat l'expresident valencià Eduardo Zaplana, durant un moment de la seva declaració.

ValènciaFrancisco Grau, el cervell financer de la trama corrupta que hauria liderat l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, ha afirmat aquest dijous que el presumpte testaferro i amic de tots dos, Joaquín Barceló, li va dir ahir que l'"havien obligat a confessar" que els fons i immobles que posseïa eren, en realitat, de l'exlíder del PP.

Grau, que és advocat, assessor fiscal i era professor d'economia a la Universitat d'Alacant fins que va ser suspès arran de la seva detenció, ha negat pertànyer a una xarxa corrupta que hauria aconseguit un mínim de 20 milions d'euros en comissions il·legals –a canvi de les concessions dels parcs eòlics del País Valencià i la privatització de les ITV–. Els diners haurien estat amagats inicialment en comptes de Luxemburg i Andorra i, posteriorment, en paradisos fiscals llatinoamericans gràcies a les gestions de l'advocat uruguaià Fernando Belhot. Aquest hauria substituït Beatriz García Paesa, la neboda de l'espia Francisco Paesa, que hauria col·laborat amb la trama quan els fons estaven a Europa. Per aquests fets, Grau ja va passar prop de nou mesos a la presó de forma preventiva, i el fiscal demana per a ell una condemna de 8 anys de presó per pertinença a grup criminal i blanqueig.

Durant la seva declaració, l'investigat ha rebutjat que donés a Barceló una bossa amb 5 milions d'euros en efectiu de Zaplana perquè el seu soci els portés a Andorra, tal com va afirmar ahir el testaferro confés. "En cap cas ho vaig fer", ha emfatitzat.

A més, i preguntat pel fiscal Pablo Ponce si té alguna explicació sobre per què Barceló va confessar ahir que era testaferro de Zaplana i va afirmar que Grau era el comptable de la trama corrupta, ha contestat que la raó era senzillament la voluntat del seu examic de col·laborar amb el ministeri fiscal per reduir una possible pena de presó: "És una espasa de Dàmocles, el que tenim amb la petició de presó", ha afegit. "Barceló i jo vam estar uns mesos en una mateixa cel·la, sabem el que es pateix. El desembre [del 2018] em va dir que ell no tornaria a la presó, que faria el que calgués per no tornar-hi", ha afegit.

Durant la seva declaració, Grau ha negat ser el cervell financer de la trama corrupta. Sí que ha admès conèixer algunes societats que figuren en la causa, com Imison Internacional, però ha justificat aquesta informació amb la seva amistat amb Barceló. "Em va dir que era una societat luxemburguesa i que volia fer inversions a Espanya a través d'ella". Aquest relat contradiu l'exposat ahir per Barceló, que va afirmar que els 6,4 milions d'euros que tenia la companyia eren d'Eduardo Zaplana i que aquest li va demanar que es "fes càrrec" dels fons.

stats