País Valencià 16/03/2021

Buit de poder a la federació valenciana de Ciutadans a l'espera del que decideixi Madrid

Amb l'adeu de Toni Cantó el partit reviu les crisis patides arran dels relleus de Carolina Punset i Alexis Marí

2 min
El fins ara líder de Ciutadans al País Valencià i portaveu a les Corts, Toni Cantó, després d'atendre als mitjans de comunicació

ValènciaA l'espera del que digui la direcció de Madrid. Aquesta és l'explicació més repetida aquest dimarts pels diputats del grup parlamentari de Ciutadans a les Corts, en un nítid reflex de la realitat de la federació valenciana, acostumada des del seu naixement a adaptar els seus posicionaments als designis de l'executiva estatal, a acceptar la constant renovació dels seus membres i a digerir el traumàtic adeu dels seus líders. Una història que va començar el 2016 amb l'abrupte relleu de Carolina Punset, va continuar un any després amb la destitució d'Alexis Marí i aquest 2021 ha sumat un nou capítol amb la dimissió de Toni Cantó.

Després del buit de poder generat per la renúncia del dirigent conservador, que abandona la coordinació de la formació a nivell autonòmic i el càrrec de portaveu parlamentari al no compartir la gestió de la direcció que presideix Inés Arrimadas, el desconcert continua creixent en una federació que es manté a l'espera de rebre ordres. Així ho han reconegut aquest dimarts a l'ARA diversos diputats. "Potser volen que ho decidim nosaltres, potser ho fan ells", han admès resignats. Tot, en una jornada "emotiva" per l'adeu de Cantó, que ha tancat les portes a sumar-se als projectes del PP i de Vox, com a mínim, pròximament. "Els que parleu contínuament de la meva incorporació a altres partits polítics em sobreestimeu", ha insistit el també actor, que ha explicat que el més probable és que accepti una de les dues ofertes de productores de televisió que ha rebut. Amb tot, i sobre una hipotètica afiliació a un altra formació, ha afegit que és una persona lliure i que en el futur farà el que li doni "la gana".

A nivell autonòmic, el millor candidat per assumir la coordinació de la federació valenciana és el portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner. Un polític de marcat caràcter conservador però que aquest dimarts ha mostrat el seu suport a la presidenta del partit, Inés Arrimadas. Giner ha dit que entén "perfectament" les mocions de censura impulsades per la formació taronja i el PSOE a la Regió de Múrcia i l'Ajuntament de Múrcia. "Estar en aquest partit comporta ser molt ferm en la lluita contra la corrupció i això és el que estem fent les persones que ens mantenim lleials al projecte", ha assegurat el regidor de Cs.

Molt menys clar és el relleu de Cantó com a síndic a les Corts. Hi ha perfils continuistes, com el de les dues portaveus adjuntes, Ruth Merino i Mamen Peris, la més moderada; o el del diputat Antonio Woodward. Més trencadores serien opcions pròximes a Emilio Argüeso, exsecretari d'organització i antiga mà dreta de Fran Hervías, que ja ha consumat el seu fixatge pel Partit Popular. Entre aquests dirigents es troben els diputats José Antonio Martínez Ortega, Yanneth Giraldo, Cristina Gabarda o Patricia García Guasp.

L'última peça d'aquest tauler és la continuïtat dels pactes de Ciutadans i el Partit Popular a l'Ajuntament i la Diputació d'Alacant, una estabilitat que la setmana passada els alts càrrecs de la formació taronja s'afanyaven a garantir, però que aquest dimarts, i en la seva última intervenció, Cantó ha posat en entredit. "No sé que farà la Inés, potser vol utilitzar els alacantins com a ostatges", ha reblat. De nou, la realitat política valenciana sembla que es decidirà a Madrid.

stats