País Valencià 26/06/2017

El TSJ valencià manté la suspensió cautelar del decret de plurilingüisme

Educació ha encarregat un informe jurídic per delimitar amb exactitud les mesures que cal prendre

Ara
2 min
El delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, s'ha reunit amb el conseller d'Educació Vicent Marzà, a qui li ha demanat classes de valencià per als policies i guàrdies civils.

ValènciaEl Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha anunciat que rebutja el recurs interposat per la Generalitat Valenciana i que manté la suspensió cautelar del decret que estableix el nou model lingüístic en l'ensenyament no universitari, més conegut com decret de plurilingüisme.

Decret de plurilingüisme

La suspensió va ser decretada al mes de maig, després de la petició efectuada per la Diputació d'Alacant que considera que el decret discrimina els alumnes que es decantin per opcions amb un model educatiu on el castellà és preponderant, ja que no els acredita el nivell d'anglès en finalitzar els estudis, com sí que passa amb els que opten pel model en què el valencià predomina.

En la seva suspensió cautelar, el TSJ va tenir present que la petició es feia des d'una administració pública, la Diputació d'Alacant, i "no des d'un particular o una associació de pares d'alumnes". En aquest sentit, indicava que no és freqüent que una administració prengui la iniciativa en defensa dels seus ciutadans davant el que considera una disposició general contrària a dret.

Per això, continuava, la "sala té en consideració aquesta circumstància i s'aprecia que, si bé es presumeix l'interès públic en l'administració de la Generalitat Valenciana demandada i en el decret recorregut, no s'ha d'oblidar que també és defensora d'aquest interès públic l'administració alacantina recurrent".

Petició de compareixença de Puig

La portaveu i presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, ha sol·licitat la "compareixença urgent" del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per explicar les mesures que posarà en marxa després de la suspensió del decret.

A l'espera d'un informe jurídic

Per la seva banda, la conselleria d'Educació ha encarregat un informe jurídic a l'Advocacia de la Generalitat per delimitar amb exactitud les mesures que cal prendre per donar compliment a la decisió del tribunal. Serà a partir d'aquest document quan es determinaran les instruccions per a l'inici del pròxim curs que es remetran als centres educatius durant les pròximes setmanes.

"Plena legalitat"

Des d'Educació han destacat que la Generalitat Valenciana "continua defensant la plena legalitat del decret de plurilingüisme perquè "està avalat per l'Advocacia de la Generalitat, el Consell Jurídic Consultiu i el ple del Consell". A més, recorden que compten amb un informe de la fiscalia en què s'explicita que la norma "no discrimina".

Des del departament de Marzà subratllen que la decisió de mantenir la suspensió cautelar paralitza l'aplicació de la norma fins que el mateix tribunal decideixi sobre el fons de l'assumpte, però "no anul·la la norma en si. La suspensió cautelar, a més, no és ferma fins que no es resolgui el recurs al Suprem".

stats