Ximo Puig reclama una "segona Transició" de l'Espanya autonòmica

El president valencià demana descentralitzar institucions, acabar amb el "dúmping fiscal" i un finançament "just"

2 min
El cap del Consell, Ximo Puig, durant el seu discurs en l'acte institucional del Nou d'Octubre

ValènciaEl cap del Consell, Ximo Puig, ha reclamat una "segona Transició territorial de l'Espanya autonòmica" per avançar a cap un estat que descentralitzi institucions, acabi amb el "dúmping fiscal" i concedeixi a territoris com el valencià un finançament "just". Així ho ha dit aquest dissabte en la cloenda de l'acte institucional del Nou d'Octubre celebrat al Palau de la Generalitat.

Puig ha tornat a reivindicar la batejada com a "via valenciana", que "abandera una concepció d'Espanya plural i diversa", que forja aliances "superadores de partidismes" i que reclama "el dret a la diferència sense diferències de drets".

En clau interna, el president valencià ha reclamat acostar la Generalitat a "les terres més allunyades del Palau" i "acurtar distàncies amb totes les comarques d'Alacant, Castelló i València". "Cap país és només el seu govern central. Tampoc el nostre", ha resumit.

"Conviure amb el virus"

En el seu parlament, Puig també s'ha felicitat perquè el País Valencià visqui el Nou d'Octubre "més esperançador de la història recent" després de superar les pitjors fases de la pandèmia. "S'ha acabat el temps de les restriccions generals. Conviurem amb el virus, però no estarem dominats per ell", ha resumit.

En aquest sentit, ha agraït el civisme de la ciutadania i el treball dels equips de vacunació, guardonats aquest dissabte amb l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. "Hem protegit el 90% de la població i més de 2.000 sanitaris han vacunat quatre milions de valencians. Ha estat una proesa humana, cívica i professional", ha emfatitzat el cap del Consell.

En representació de tots els guardonats ha intervingut en l'acte el dibuixant i il·lustrador Paco Roca, que en un breu discurs ha reivindicat el caràcter "divers" dels valencians i ha defensat el paper de la cultura per unir i eliminar prejudicis.

stats