La Seu aconsegueix mantenir una trentena d'activitats culturals d'estiu

La situació sanitària ha fet més complicada la programació d'enguany

Diverses poblacions de l'Alt Pirineu i Aran han hagut d' anul·lar la majoria d'activitats festives i culturals que tenien previstes per aquest estiu per culpa de la Covid-19. Han estat molts els pobles que s'han quedat sense festa major o els esdeveniments que s'han hagut de cancel·lar, com ara el Festival de Música Antiga dels Pirineus, el Retaule de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, la Setmana Cultural del Roser de Puigcerdà o les Festes Majors de Puigcerdà i Vielha, entre altres. En aquest context, l' Ajuntament de la Seu d'Urgell ha presentat aquest dimecres la trentena de propostes que conformen el programa cultural dels mesos de juliol i agost, tot remarcant les dificultats que han tingut per poder-lo tirar endavant donades les circumstàncies.

La presentació ha anat a càrrec de l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament urgellenc,  Carlos Guàrdia, i el tècnic de programació d'espectacles, Andreu Campillo. Fàbrega ha assegurat que "ens fa molta il·lusió presentar aquesta agenda cultural per aquest estiu davant les circumstàncies tan adverses d'enguany, que ens ho han posat molt difícil a l'hora d'elaborar una programació cultural, però que finalment podrem portar a terme complint, això sí, amb totes les mesures de seguretat necessàries". L'alcalde ha remarcat que "malgrat l'actual situació sanitària, aquest equip de govern ha fet una aposta clara per la cultura, perquè la Seu d'Urgell és una ciutat de cultura i per això havíem de posar en marxa diferents activitats culturals tot comptant amb talent local, tant de la Seu com del Pirineu".

Per la seva part, el tinent d'alcalde de Cultura, Carlos Guàrdia, ha manifestat que aquesta agenda cultural per als mesos de juliol i agost "dona continuïtat a l'agenda semestral que es va presentar a principis d'any i que va quedar aturada el passat 14 de març a causa de la pandèmia per la Covid-19". Guàrdia ha explicat que l'agenda té un doble objectiu: apropar a la ciutadania l'oferta lúdica i cultural de la ciutat i donar suport als organitzadors de les diferents activitats.

El regidor també ha posat èmfasi en el fet que "a la Seu d'Urgell hi ha ganes de viure i veure propostes lúdiques en directe, tal com ha quedat palès en les dues activitats celebrades prèviament com han estat l'espectacle infantil 'La Gran Festa' amb els Encara Farem Salat o la visita guiada al barri de Santa Magdalena, del cicle Parlem d'Història". Respecte d'ambdues activitats, el tinent d'alcalde de Cultura ha volgut agrair "el comportament exemplar dels veïns i veïnes de la Seu d'Urgell a l'hora de seguir les recomanacions de seguretat al peu de la lletra, fer inscripció prèvia per assistir-hi, portar mascareta i usar gel hidroalcohòlic".

Activitats diverses i en espais diferents

L'Agenda Cultural per aquests mesos de juliol i agost proposa música, teatre i espectacles familiars, tots ells gratuïts i amb el públic assegut. Tindran lloc en diferents espais de la ciutat "ideals per portar-hi a terme activitats culturals, com són el Claustre del Racionero, la terrasseta del Parc del Segre o la places del Camp del Codina i de Joan Sansa, i donar-los a conèixer a tothom", ha remarcat l'alcalde la Seu.

Entre la trentena de propostes culturals s'hi poden trobar cinema a la fresca els dies 10 i 30 de juliol, amb les pel·lícules  Puñales por la espalda, al Pati de la Biblioteca; i  Parasitos, a la plaça del Camp del Codina, respectivament. El circ també hi té cabuda, concretament el 16 de juliol, quan tindrà lloc l'espectacle de circ sobre bicicleta Sobre rodes, de l'artista local  Yldor Llach.

Una de les grans protagonistes d'aquesta agenda cultural, però, serà la música, amb diverses actuacions que passen pel folk, la música clàssica o el jazz. Així, el pròxim 21 de juliol l' Orquestrina Trama, grup nascut entre l'Alt Urgell i la Cerdanya, faran sonar les músiques tradicionals del Pirineu en un concert que tindrà lloc a la plaça Joan Sansa. D'altra banda, i sota el títol "Vespres pausats", Daniel Ligorio oferirà el 26 de juliol el concert de piano Embruixament a París, a la sala Sant Domènec. El 14 d'agost, mentrestant,  Manu Sánchez i Pilar Planavila, un duet de guitarra elèctrica i acordió, oferiran el concert Guitar Bellows.

De les propostes per a tota la família en destaquen  Artiluxis, de Produccions Obradek, amb Genisa González i Jordi Macaya, que portaran a l'escenari teatre d'objectes, el dissabte 1 d'agost. La proposta tindrà lloc a la sala de la Immaculada en 5 passis diferents: dos al matí i tres a la tarda. Per la seva part, el Duet Daura protagonitzarà l'11 d'agost l'espectacle-taller-mostra El bagul de la música tradicional, que tindrà lloc al pati de la Biblioteca, on el públic coneixerà de la mà d' Ivan Caro i Pilar Planavila alguns dels instruments més coneguts del Pirineu.

L'Agenda també presenta la proposta cultural Nits de Jazz, que engloba un parell de concerts d'aquest estil musical. El 4 d'agost tindrà lloc l'actuació d' Arnau Obiols Trio al Claustre del Racionero, i el 7 d'agost serà el torn de  Kike Pérez Quartet a la Terrasseta del Parc del Segre. D'altra banda, els dies previs a la Festa Major estan previstos dos espectacles: el 25 d'agost, Ballant damunt la lluna, Reggae per a Xics-The Penguins; i el 27 d'agost Moltes gràcies amb Quim Masferrer, espectacle itinerant que s'escenificarà pels carrers de la Seu d'Urgell.

Tots els actes queden recollits en una agenda en format paper que es farà arribar a totes les cases de la Seu d'Urgell. Val a dir que per assistir a qualsevol de les activitats cal reservar prèviament des de l' Ajuntament de la Seu d'Urgell. En aquesta agenda també s'inclouen totes les activitats del cicle d'oci nocturn Insomni que ja es va anunciar públicament fa un parell de setmanes.

El + vist

El + comentat