Pirineus 10/03/2021

França haurà d'obrir els passos fronterers secundaris el 30 d'abril

Ho ha confirmat el ministre Grande-Marlaska, que ha afegit que la mesura es va prendre de forma "unilateral"

ARA Pirineus
2 min
Punt fronterer entre Enveig i Puigcerdà. / G.L.T.

PuigcerdàEl ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha remarcat que el tancament dels passos fronterers que afecten Cerdanya, l'Aran i l'Alt Empordà ha estat una decisió "unilateral" de França però que estan treballant per intentar que causin "el menor perjudici" possible per als treballadors transfronterers. Arran d'una pregunta del senador pirinenc d'ERC, Miquel Caminal, Marlaska ha dit que la mesura està emparada per diversos articles del codi de fronteres Schengen però ha afirmat que s'estan coordinant per minimitzar-ne els efectes. En aquest sentit, ha assegurat que la mesura té data límit, el 30 d'abril.

Caminal ha criticat la mesura i li ha preguntat quan tenien previst obrir-los i si contemplaven protocols per deixar-los oberts en cas d'emergència. "Són conscients del gran impacte negatiu que té per a treballadors i petits productors?", s'ha preguntat el senador.

La Prefectura dels Pirineus Orientals va ordenar tancar els cinc passos l'11 de gener en el marc de la lluita antiterrorista i per evitar la immigració il·legal. A Cerdanya, afecta el camí que uneix Age i Palau de Cerdanya, així com la carretera de la Vinyola, entre Puigcerdà i Enveig. A l'Aran, mentrestant, afecta el coll del Portilhon. Pel que fa a l'Alt Emportdà, la mesura afecta el Coll de Banyuls, el Coll de Costoja i el Coll de la Manrella.

Protestes al territori

Els municipis afectats han denunciat la situació i, juntament amb diverses entitats i organitzacions, han elaborat un manifest on reclamen que es reobrin i anuncien mobilitzacions. La primera està prevista aquest diumenge a Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà). D'altra banda, els alcaldes de quinze municipis de les dues bandes dels Pirineus han demanat als governs espanyol i francès que reobrin ja els passos fronterers, ja que, segons els alcaldes, ajuden a la "cohesió territorial" i ara pateixen una major pressió d'"aïllament rural". A més, els batlles critiquen que no els haguessin comunicat prèviament el tancament dels passos i tampoc saben fins quan durarà. A banda dels quinze alcaldes, la carta també està signada per diversos representants d'institucions locals de les comarques gironines i del departament dels Pirineus Orientals.

stats