Pirineus 02/07/2020

El Pont de Claverol reivindica el seu paper en el món raier

Ha col·locat una escultura de més de cinc metres a tocar de la Noguera Pallaresa

G.l.t. / Acn
2 min
L'escultura col·locada al Pont de Claverol. / ACN

El Pont de ClaverolSovint la Diada dels Raiers que es fa a la Noguera Pallaresa s'associa gairebé en exclusiva a la Pobla de Segur. Per volum de població, pel fet que els rais surten des del seu terme municipal, sota la presa de Llania, i tenint en compte que la majoria d'activitats de la festa es fan a la Pobla, aquesta població ha acaparat bona part del protagonisme. De fet, la festa s'ha acabat coneixent popularment com la Diada dels Raiers de la Pobla de Segur. A l'altra banda del riu, però, el petit poble del Pont de Claverol -que la mateixa Noguera Pallaresa es va encarregar de fer més petit fa dècades amb una riuada- reclama el seu protagonisme en aquesta tradició.

La seva ubicació, al costat del riu, li va atorgar dècades enrere un paper molt destacat en l'ofici raier. Van ser molts els veïns que es van dedicar a aquesta feina i, ja en l'actualitat, el poble té un paper destacat en la festa, ja que acull l'arribada dels rais. Per reivindicar aquest passat raier del poble i de molts dels seus veïns, aquest dijous ha quedat instal·lada una escultura a peus de la Noguera Pallaresa. L'obra, representa un raier baixant pel riu sobre un rai. L'escultura ha estat finançada pel veí del Pont de Claverol Ramon Mitjana i fa cinc metres de llarg i més de 600 quilos. La col·locació s'ha fet amb l'ajuda d'una grua.

Mitjana ha dit que el Pont de Claverol sempre ha tingut un pes important en el món raier; primer amb el descens dels rais amb fusta dels boscos del Pirineu fins a Tortosa i posteriorment com a punt d'arribada dels rais el dia de la Diada. Aquest veí del Jussà ha explicat que el Pont de Claverol a poc a poc ha anat perdent aquest pes dins el món raier i fins i tot han perdut el Museu dels Raiers que en uns inicis estava ubicat a la localitat i ara s'ha traslladat a la Pobla de Segur.

stats