Pirineus 17/08/2020

La Seu proposa una trentena d'actes en la seva Festa Major més atípica

El covid-19 ha obligat a programar un 60% menys d'activitats i a extremar la seguretat

Ara Pirineus
3 min
Presentació de la Festa Major de la Seu d'Urgell 2020. / AJUNTAMENT LA SEU

La Seu d'UrgellLa Seu d'Urgell oferirà una trentena d'actes en la que serà la Festa Major més atípica dels últims temps. El covid-19 ha obligat a programar un 60% menys d'actes i a extremar les mesures de precaució per evitar nous contagis. La festa se celebrarà del 28 al 31 d'agost i acollirà concretament 33 actes, tal com s'ha explicat en la presentació feta aquest dilluns al migdia. També s'ha donat a conèixer el cartell d'enguany, que està protagonitzat per una mascareta negra amb brodats florals fent referència a la corbata -mantó- tradicional de les balladores del Ball Cerdà, un dels actes que han caigut del programa a causa de la situació sanitària. La mascareta ha estat dissenyada per Mercè Garcia, de la merceria Cal Bundancieta.

En la presentació, l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha fet referència a una Festa "més que Major, menor". Els actes s'han organitzat seguint les recomanacions sanitàries i per tant, a excepció de dos concerts de música clàssica, totes les activitats es duran a terme en espais exteriors. Fàbrega ha deixat clar que estan preocupats i que segueixen de ben a prop l'evolució de la situació epidemiològica. En aquest sentit, ha destacat la importància que tindrà el comportament de la ciutadania durant les dues pròximes setmanes per tal d'evitar rebrots.

Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Cultura, Carlos Guàrdia ha volgut remarcar l'experiència de les activitats culturals programades durant l'estiu: "l'acollida, tant en nombre d'assistents com el respecte per les mesures de seguretat establertes en aquestes activitats han estat crucials per seguir endavant amb la programació". A més, ha assegurat que "mantenint la festivitat es donarà suport al teixit econòmic que hi ha al voltant del sector cultural, un dels ecosistemes més afectats per la pandèmia". Des de l'organització s'ha volgut apostar especialment pel talent local. Així, segons ha explicat el tècnic de Cultura i Festes, Andreu Campillo, la immensa majoria d'artistes són del territori.

La programació d'enguany està adaptada a l'excepcionalitat de la situació sanitària i per tant els protocols de seguretat es duran a terme seguint les recomanacions del PROCICAT. L'aforament dels espais és limitat en tots els casos i es marcaran els accessos d'entrada i sortida, en què els assistents hauran de fer servir gel hidroalcohòlic. Cal remarcar l'obligatorietat d'ús de mascareta en tots els espais, interiors i exteriors. Totes les activitats requereixen inscripció prèvia.

Pregó a càrrec del col·lectiu sanitari

El dissabte 29 d'agost a les nou del vespre tindrà lloc el pregó de la Festa Major des del balcó de l'Ajuntament. L'alcalde urgellenc ha avançat que enguany anirà a càrrec d'una representació del col·lectiu sanitari. Anirà precedit d'un Ball de Gegants a la plaça dels Oms a tres quarts de nou i finalitzarà amb una Tronada Aèria a càrrec dels Diables de l'Alt Urgell prevista a dos quarts de deu de la nit.

La circulació dins de la ciutat estarà limitada des del divendres a les 16 hores fins a la matinada de dimarts. Es prohibirà el pas en vehicle pel carrer Sant Ot, el Carrer Major, el carrer Canonges i la plaça Catalunya. Durant aquests dies s'instal·larà un mercat de productes alimentaris al passeig Joan Brudieu i al carrer Sant Ot hi haurà parades de productes tèxtils i d'altres articles.

Des de l'Ajuntament han remarcat que la voluntat de mantenir la Festa Major ha estat "un exercici d'equilibri entre la necessitat de preservar i garantir la seguretat sanitària dels ciutadans i la voluntat de mantenir una programació cultural i de lleure activa". És per això que des de l'Ajuntament urgellenc han fet "una crida a gaudir d'una festa segura i responsable".

Les inscripcions per a les activitats prèvies a la Festa Major ja estan disponibles en aquest web. És el cas del concert del cinema a la fresca amb la pel·lícula Yesterday, el Concert Familiar de Festa Major de reggae per a xics amb The Penguins, el Monòleg de Festa Major Imitólogos amb Edu Mutante i el concert de música tradicional de la Trobada d'Acordionistes del Pirineu. A partir del divendres 21 d'agost es podran formalitzar les inscripcions a les activitats del programa de la Festa Major a través del mateix web.

stats