Publicitat
Publicitat

REFORMA DE LA CARTA MAGNA

CiU donaria suport a la reforma constitucional si no hi figura una xifra límit de dèficit

Rubalcaba es posiciona en la mateixa línia i proposa que, més endavant, es desenvolupi una llei orgànica "menys rígida que la carta magna"

En una síntesi dels posicionaments dels diversos líders de CiU i del Govern sobre la proposta de reforma de la Constitució, la federació nacionalista ha decidit donar suport a la mesura, sempre i quan no fixi una xifra concreta de límit de dèficit, segons informa Catalunya Ràdio. CiU ja estaria negociant amb el PSOE i el PP per acostar posicions per permetre l'aprovació de la modificació abans de final de legislatura, però intentarà limitar la rigidesa de la mesura.

Aquest posicionament coincideix amb el candidat del PSOE a les eleccions del 20-N, Alfredo Pérez Rubalcaba, que vol que una llei orgànica posterior especifiqui els límits de dèficit i despesa. Fonts de la direcció del PSOE han explicat a Efe que aquesta és la proposta que Rubalcaba ha traslladat al grup parlamentari socialista, amb el portaveu, José Antonio Alonso, està en contacte des d'ahir, per a la negociació amb el PP. D'aquesta manera, espera sumar CiU a l'acord i no limitar-lo als populars.

Després del malestar que la "reforma exprés" havia causat en les pròpies files socialistes, Rubalcaba va decidir ahir assumir les regnes de la negociació i ho va fer amb els objectius de garantir una certa flexibilitat i el major consens possible. Així, Rubalcaba pretén assegurar-se que "la lletra petita" de la reforma constitucional garanteix una flexibilitat suficient com perquè el govern de torn tingui marge de maniobra davant hipotètiques situacions d'emergència, en les que podria ser necessari no mantenir un dèficit zero.

La reforma de la Constitució va ser proposada el passat dimarts pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, durant el debat de convalidació d'un decret llei amb noves mesures contra el dèficit públic, i acceptada pel líder del PP, Mariano Rajoy.

La seva aprovació en aquesta legislatura obliga a agilitzar al màxim els tràmits parlamentaris, de manera que ja s'han anunciat plens extraordinaris per a la setmana que ve al Congrés per tal de donar llum verda a la iniciativa.

Nombrosos diputats socialistes havien expressat els seus dubtes davant aquesta urgència i davant la conveniència de fixar constitucionalment un sostre de dèficit.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT