Publicitat
Publicitat

PROCÉS SOBIRANISTA

Anna Gabriel aposta per no recórrer els vetos del TC ni presentar al·legacions

La diputada afirma que cal remetre's "a molts anys enrere i a episodis de cops d'estat militar per veure altes institucions del país amenaçades per la via penal"

La diputada de la CUP Anna Gabriel té una visió molt clara del que l'Estat i sobretot el Tribunal Constitucional (TC) estan fent amb les institucions catalanes, després de  les darreres actuacions per  la votació al Parlament de les conclusions de la comissió del procés constituent. En una entrevista a l'ACN, Gabriel assegura que "ens hauríem de remetre a molts anys enrere i a episodis de cops d'estat militar per veure altes institucions del país amenaçades per la via penal". Això li fa pensar que ara Catalunya està "en un estat similar", i considera que és "ridícul intentar fer entrar en raó els colpistes" presentant al·legacions i consideracions a les decisions del TC. El diputat d'ERC Joan Tardà, de fet,  ja havia opinat que no veia sentit a seguir recorrent al tribunal espanyol.

"Jo demanaria no recórrer-les", assegura la diputada, i opta per respondre "omplint els carrers per contestar aquest cop d'estat judicial". Amb tot, vaticina que l'Estat no s'aturarà aquí i que "les amenaces penals aniran a més" si el procés avança cap a la independència i la desconnexió, i si s'intenta convocar un RUI.

La resposta del TC al debat i votació de les conclusions del procés constituent és per a Anna Gabriel una mostra més del que intenta fer l'Estat, però també un "boníssim moment" perquè Catalunya "materialitzi la ruptura" obviant els seus efectes. És per això que la diputada de la CUP demana "no recórrer les decisions del TC" ni presentar al·legacions o respondre als requeriments del tribunal.

"Creiem que és una pèrdua de temps absoluta intentar esgrimir arguments jurídics i polítics a un TC que té una altra funció, ser jutge i part", ha sentenciat. I és que per a Gabriel, la situació actual és greu. "Ens hauríem de remetre a molts anys enrere i a episodis de cops d'estat militar per veure altes institucions del país amenaçades per la via penal. Ens trobaríem en un escenari similar", ha etzibat.

En aquest sentit, la diputada anticapitalista creu que "en un escenari d'estat d'excepció en clau democràtica" com el que assegura que es viu ara resulta "ridícul intentar fer entrar en raó els colpistes", en relació amb el TC i el govern de l'Estat. " Als colpistes no se'ls fa entrar en raó, s'articulen trinxeres de democràcia per plantar-los cara. I tenim clar que és aquesta, la via. Si nosaltres tenim un discurs diglòssic dient que volem la ruptura però apel·lem al TC perquè reconsideri les seves decisions, emetem senyals equívocs", ha explicat, i ha assegurat que "si davant les amenaces es respon omplint els carrers per contestar aquest cop d'estat judicial s'estarà sent més clar, més coherent, i es guanyaran moltes més adhesions".

Les darreres actuacions del govern espanyol i el TC, però, no seran les últimes. O així ho creu almenys Anna Gabriel. "Atenent que s'ha arribat a plantejar la via penal pel sol fet de sotmetre a debat votació les conclusions d'una comissió d'estudi que no té ni rang legislatiu, imaginem què ens poden deparar els propers mesos si volem posar sobre la taula un exercici pràctic, real, materialitzable i vinculant sobre el dret a l'autodeterminació", assegura.

Tot i això, creu que els independentistes no s'arronsaran davant aquestes accions legals de l'Estat. "Hem d'estar disposats a entomar-ho. No s'entendria que algú que hagués pres possessió del seu càrrec en aquesta legislatura posicionant-se a favor de la ruptura amb l'estat espanyol no sigui conscient que hi ha la possibilitat que s'actuï penalment contra nosaltres. I per tant, tots els que es van presentar el 27-S, no s'entendria que es tiressin enrere per una mera amenaça del TC", ha conclòs.

La veu del poble

Més continguts de

La veu del poble
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT