Mas, als empresaris: "El projecte sobiranista és l'única força real de canvi en positiu que hi ha a Catalunya"

El president de la Generalitat, en un dinar de la Cambra de Comerç de Barcelona, repta els partidaris de la tercera via a plantejar una "alternativa possible"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat aquest dimecres en un dinar organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona nodrit de l'empresariat català que el 27-S els catalans "exerciran el seu dret a decidir" a través de "l'únic camí que ens han deixat". "L'hauríem volgut exercir amb una consulta pactada. No hi ha hagut manera. No han volgut seure a parlar-ne", ha lamentat Mas, que ha estat presentat per Miquel Valls, president de la Cambra, que ha evitat tota referència política a les eleccions i al procés sobiranista.

"El projecte sobiranista és l'únic que pot tenir força per aportar un canvi real. És l'únic moviment que té força per canviar les coses a millor", ha insistit el president, que ha reptat els contraris al procés però partidaris de canviar l''statu quo' a "plantejar una alternativa". El col·lectiu reunit al dinar, normalment prudent en les seves intervencions, ha aplaudit llargament el discurs del president. En la majoria de taules, de fet, els participants s'han posat drets per aprovar la intervenció de Mas.

" El procés no ha afectat l'economia. Ja sé que hi ha gent que ho discuteix, però la realitat és tossuda. Catalunya no ha quedat enrere en la creació d'ocupació. Amb les exportacions, Catalunya està en l'avantguarda. Estem a més del doble dels que vénen darrere. Els increments d'exportació són del 15% més gran que el mateix més que l'any passat", ha apuntat el president amb referència a les dades del mes de juny. El líder de Convergència ha apuntat que una Catalunya independent seria la dotzena potència econòmica europea, i al mateix temps estaria en guarismes similars al Regne Unit i a França en termes de PIB per càpita.

Amb referència al finançament de Catalunya, Mas ha fet la següent afirmació: "Li canvio [a Mariano Rajoy] el fons de liquiditat autonòmic [FLA] per recaptar nosaltres els impostos". "La qualificació de Catalunya pujaria, i ens tornarien a donar crèdit", ha assenyalat.

La "seguretat jurídica"

"El que s'està fent, els últims tres anys, és d'una pulcritud democràtica total. No es pren cap decisió de màxima transcendència que no sigui a les urnes. Aquest procés comença a les urnes i acaba a les urnes. No és una decisió de minories o d'elits. Fem les coses amb pulcritud i seguretat jurídica", ha defensat el president, que ha promès tenir actitud de diàleg amb l'Estat en cas que torni a ser escollit cap del Govern després de les eleccions.

Mas ha indicat que els inversors mantenen un actitud tranquil·la davant del procés perquè consideren que un estat català actuaria amb "normalitat". "Els inversors descompten que, passi el que passi, acabarà bé", ha assegurat el president. 

El paper de l'Estat

"Agafeu els últims 35 anys", ha demanat Mas a l'audiència. "¿Hi ha un sol gran tema d'estat a Espanya en què les institucions no hagin pres iniciatives per resoldre aquell tema? Quan el terrorisme flagel·lava, es prenien iniciatives? Fins i tot, d'amagat, parlaven amb ETA. Quan Espanya va ingressar al mercat comú, es van prendre iniciatives? Un munt. Igual que quan es va ingressar a l'euro. I quan els europeus van dir que no es fiaven dels espanyols, van canviar la Constitució per incloure-hi el topall de dèficit. Sempre que hi ha hagut un gran tema, hi ha hagut iniciativa. ¿Catalunya és un gran tema d'estat? Quina iniciativa pren? Reforma del Tribunal Constitucional i querelles posades contra el criteri de la Fiscalia de Catalunya", ha apuntat Mas.