Política 25/08/2019

Bonvehí (PDECat) acusa ERC d'aparcar l'independentisme i abraçar "tesis convergents"

Considera que "sobreactuen per semblar que són el partit que vol representar més gent"

Núria Orriols
3 min
El president del PDECat, David Bonvehí, ahir en roda de premsa.

BarcelonaEls retrets dins l’independentisme han sigut protagonistes d’aquest mes d’agost i no sembla, malgrat la imminència de la Diada i la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1 d’octubre, que s’aturin. Diumenge va ser el torn del president del PDECat, David Bonvehí, que va tornar a burxar ERC pel que insisteix que és un gir de la seva estratègia. Va acusar el partit d’Oriol Junqueras d’adoptar les “tesis convergents que havia combatut enèrgicament” en el passat. En una entrevista a Europa Press, Bonvehí va sostenir que “ERC ha deixat l’independentisme i el sobiranisme una mica aparcats”, a més de les polítiques “més intransigents” d’esquerres, per “ocupar” l’espai tradicional de l’antiga CiU. “Esquerra no havia sigut això”, va etzibar Bonvehí. Els republicans van preferir no respondre públicament a la crítica del PDECat, tot i que fonts del partit emplaçaven una reacció aquest dilluns, que hi ha prevista una roda de premsa a la seu de la formació per valorar l’actualitat política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el president del PDECat, els republicans “sobreactuen” per ocupar aquesta bossa electoral. A parer seu, així ho van fer durant el debat d’investidura del candidat socialista i president en funcions, Pedro Sánchez, en què, a diferència de JxCat -va votar que no-, els republicans van optar per l’abstenció. Per a Bonvehí, aquest posicionament respon a una voluntat de semblar que són “el partit que vol representar més gent a Catalunya”, no necessàriament “sobiranista”. En aquest context, Bonvehí va dir que el Partit Demòcrata continua defensant el liberalisme i la socialdemocràcia, malgrat estar en ple procés participatiu sobre com confluir en una única formació amb Junts per Catalunya i la Crida, que té pendent definir els seus fonaments ideològics. De fet, el líder de la Crida, Jordi Sànchez, va avisar recentment que l’organització fruit de la confluència no serà de “centre dreta”.

Posició conjunta

Bonvehí, davant els que situen el PDECat en una estratègia més dura -sobretot pels dirigents de JxCat-, va defensar que segueixen amb el mateix programa. “Em nego que se’ns titlli d’alguna cosa que no som. Cada partit és lliure de fer les seves estratègies, però hi ha certa desorientació perquè ERC ha canviat molt en molt poc temps”, va dir el president del PDECat. Però, malgrat les crítiques directes, va apostar per intentar teixir un posicionament comú de cara a la investidura espanyola, ara que Pedro Sánchez tornarà a obrir una ronda de contactes per evitar noves eleccions al novembre. “Per coherència”, va argumentar, recordant que amb ERC van tombar els pressupostos del PSOE abans de les eleccions del 28 d’abril. Ara per ara, JxCat manté el no a Pedro Sánchez per haver obviat el conflicte amb Catalunya, però els seus dirigents s’han obert a canviar el sentit del vot si els socialistes accepten seure en una taula de diàleg que inclogui un relator i la possibilitat de parlar de l’autodeterminació. Des d’Igualada, el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va insistir que seran “sempre a la taula de negociació”, tot i que va titllar de “decebedora” l’actitud que fins ara havia tingut el PSOE.

Les crítiques a Pedro Sánchez també van arribar des de Cs. Després de la reunió de l’executiva nacional, Carlos Carrizosa va exigir al líder del PSOE que “deixi d’embolicar la troca” i el va avisar que si no aconsegueix fer govern només serà “fracàs” seu.

stats