Política 20/09/2016

L'antiga CDC demana registrar-se com a Partit Demòcrata Europeu Català

La formació no inscriu el preàmbul on assumia la via unilateral i registra altres noms per si Interior nega també la nova denominació. Ernest Maragall alerta que el nou nom s'assembla massa al registrat per Pasqual Maragall i avisa que ho faran valdre

Ara
3 min
ARTUR MAS Responsable polític, però no jurídic

BarcelonaLa nova Convergència ha passat al pla B, i per superar el veto del ministeri de l'Interior al nom del nou partit ha provat una nova denominació per a la formació: Partit Demòcrata Europeu Català, segons ha avançat aquest dimarts 'La Vanguardia' i ha confirmat a través d'una nota la mateixa formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comunicat afirma que el que hauria de ser "un pur tràmit està resultant més llarg del previst". Així, explica que la setmana passada el partit va contestar els requeriments per "reafirmar-se amb el dret d'inscriure's" com a Partit Demòcrata Català, però que també es proposava el nom de Partit Demòcrata Europeu Català, que, en cas d'acceptar-se, caldrà que sigui validat pels associats. Les sigles serien PDECat.

El nom és una variació de la denominació aprovada al congrés fundacional del juliol i ja serà el tercer que se sotmet a la decisió del registre de partits, després que Partit Demòcrata Català i Partit Català Demòcrata hagin estat rebutjats per aquest organisme.

Més tard, el coordinador d'organització del PDC, David Bonvehí, ha subratllat que el desig del partit es mantenir la denominació Partit Demòcrata Català, però que la direcció executiva vol intentar resoldre "ràpid i de forma definitiva" el tema del nom per poder començar a projectar el nou partit.

Per això, després que Interior també hagi rebutjat la possibilitat, avançada per l'ARA, de canviar l'ordre dels factors per passar a dir-se Partit Català Demòcrata, han presentat una segona al·legació en què inclouen l'adjectiu Europeu a les sigles ja conegudes. "No hi ha cap altre formació política que utilitzi el concepte 'Europeu'", ha avisat.

En paral·lel, el partit informa als simpatitzants que hi ha una sèrie de noms alternatius -més de cinc, segons ha explicat Bonvehí- inscrits al registre com a alternativa si es torna a produir una denegació per part del ministeri. Així, també han sol·licitat registrar Partit Nacional Català i Junts per Catalunya, que són els dos noms finalistes al congrés del juliol; MésCatalunya –una de les propostes de la direcció que, juntament amb Catalans Convergents van ser refusades per les bases durant el congrés del juliol– i Pacte Democràtic Català.

Bonvehí ha defensat que en aquest cas s'hagin presentant noms al registre abans que hagin estat votats per la militància, ja que "el trajecte fins ara" fa evident que cal plantejar solucions als associats perquè el partit no pot "permetre tornar afer-los votar sobre solucions que hi hagi el perill que no s'inscriguin.

Esborrar el preàmbul en què s'inclou la via unilateral

A més, el partit ha demanat que no s'inclogui el preàmbul dels estatuts si no es pot inscriure en els termes proposats. Aquest text incloïa una esmena aprovada en la ponència ideològica durant el congrés que recollia que el PDC defensa la independència de Catalunya "sense renunciar a la via unilateral per aconseguir aquest objectiu". Interior va argumentar que el text xoca amb la llei de partits de l'any 2002, que es va aprovar sota el mandat de José María Aznar per il·legalitzar Batasuna. De fet, es tracta d'una legislació que mai s'ha relacionat amb cap altre aspecte que no fos el terrorisme.

Ernest Maragall recorda que el seu germà Pasqual va inscriure el nom de Partit Català d'Europa

Els problemes amb el nom del partit, però, sembla que podrien continuar. L'eurodiputat d'ERC i membre de MES, Ernest Maragall, ha recordat que el seu germà Pasqual va inscriure el nom de Partit Català d'Europa el dia 13 de juliol del 1998. "Ho farem valdre", ha avisat Maragall a través del seu Twitter.

stats