Política 19/05/2015

El Congrés fa marxa enrere i suspèn un acte de víctimes d'ETA i dels GAL

La cambra baixa es plega a la demanda del PP, que havia demanat reconsiderar l'autorització inicial

Efe
2 min
El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. EFE

MadridLa Mesa del Congrés ha fet marxa enrere i ha anul·lat la decisió d'autoritzar la celebració, en una de les seves sales, d'un acte conjunt de víctimes d'ETA i dels GAL, en el que havia de participar un exprés d'ETA. Segons han informat a Efe fonts parlamentàries la decisió s'ha adoptat per unanimitat dels membres presents a la Mesa del Congrés, els del PP i el PSOE, amb l'absència del vicepresident quart, Jordi Jané, de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa unes setmanes, el PP va demanar que la Mesa reconsiderés la decisió -l'AVT també havia expressat la seva protesta- i el president del Congrés, Jesús Posada, va accedir a encarregar un estudi jurídic sobre les conseqüències que podien derivar-se d'aquesta trobada, tot i que va ser autoritzat fa més d'un mes per la Mesa de la cambra baixa sense l'oposició de cap dels partits que hi són representats, PP, PSOE i CiU.

Segons el parer del PP, aquest acte podria suposar un acte de "menyspreu" a les víctimes del terrorisme, apel·lant, assegura, al que es va dir a l'edició anterior, celebrada l'any passat en una parròquia de Madrid. "Tornar a incórrer en aquest mateix error no és positiu", va assegurar fa uns dies el portaveu popular, Rafael Hernando.

L'exprés d'ETA Josean Fernández Hernando, condemnat a 22 anys de presó i en llibertat des de 2005, havia de ser un dels participants d'aquesta trobada, que s'havia de fer a la sala Ernest Lluch. Precisament a la jornada tenia previst ser-hi la seva filla, Rosa Lluch, que ja ha participat en diverses trobades d'aquest tipus. També tenia previst acudir a la trobada Rosa Rodero, viuda de Joseba Goikoetxea, ertzaina assassinat per ETA, i Axun Lasa, germana de Joxean Lasa, assassinat en el que va ser el primer atemptat reivindicat pels GAL.

stats