Política 30/05/2019

La CUP, sobre els resultats electorals: "El país ha votat el no canvi"

Reguant minimitza el revés a les urnes, però admet que "afecta les tesis rupturistes"

Xavi Tedó
5 min
La CUP, sobre els resultats electorals: "El país ha votat el no canvi"

BARCELONA"El país ha votat el no canvi". D'aquesta contundent manera la CUP ha justificat avui el revés que ha patit a les eleccions municipals de diumenge. "Patim un retrocés fruit del bloqueig polític que s'ha instaurat després del referèndum i que no hem sigut capaços de superar, i en els últims cicles electorals la gent ha votat el no canvi, la sociovergència amb ERC sent la nova força del centre, que ha guanyat espai polític a la vella convergència i que cal analitzar", ha remarcat la regidora en funcions de Barcelona, Eulàlia Reguant.

Sobre si aquest retrocés de la CUP en detriment d'ERC afecta la via unilateral i de desobediència que defensa la formació anticapitalista, la també membre del secretariat nacional ha considerat que "afecta les tesis rupturistes que defensen la CUP i altra gent", però ha deixat clar que "la desobediència "és una eina, no una finalitat en ella mateixa". Sigui com sigui, ha advertit que "ERC no és homogènia a tot el territori" i que pensen seguir lluitant per "portar al límit les institucions".

"S'ha catapultat ERC i el PSC a les municipals i com a moviment no hem sigut capaços d'articular una proposta clara per la millora de les condicions de vida de les classes populars i per l'exercici de l'autodeterminació", ha admès, en qualsevol cas, Reguant fent autocrítica. En aquest sentit i després d'una època de creixement constant des del 2003, Reguant ha reconegut un "cert retrocés", tot i subratllar que "les noves i les velles candidatures s'han mantingut". Un descens en el suport que ha atribuït a determinats factors, el més important dels quals, a parer seu, ha sigut presentar "el PSOE com un interlocutor vàlid per part de l'independentisme governamental, tot i ser un dels responsable de l'austeritat o de l'aplicació del 155", així com la seva "falsa centralitat davant la dreta".

Per tot plegat, la CUP ha tornat a carregar amb duresa contra la "retòrica republicana i la implementació d'una República imaginària" per part de de JxCat i ERC, als quals ha acusat de "renunciar a l'embat democràtic". També han deixat clar que continuen apostant per avançar eleccions, malgrat la patacada de diumenge, perquè volen culminar l'exercici del dret a l'autodeterminació. "Calen eleccions per clarificar el mapa polític, perquè no dona resposta als vots emesos i no les demanem o deixem de demanar per tacticisme o electoralisme", ha ressaltat. També ha denunciat que la taula que va proposar ahir el president Quim Torra amb forces i entitats sobiranistes per pactar la resposta a la sentència del judici del Procés "va tard" i ha criticat que "els partidismes i l'electoralisme hagin posposat aquesta reacció fins després de les eleccions".

"Bons resultats arreu del país"

Després de fer una primera valoració el mateix diumenge, la CUP ha entrat més en detall avui i ha analitzat els resultats electorals. N'ha fet una lectura més positiva a l'espera dels possibles pactes de govern i la implicació que pugui tenir la CUP en aquests canvis. "La CUP ha tingut uns bons resultats arreu del país, llevat de la corona metropolitana, i aquí hem d'aprendre dels encerts i dels errors perquè, és una zona on entenem que existeix una recentralització de poder", ha assenyalat Reguant. De fet, la dirigent cupaire ha destacat que han assolit representació en 167 municipis, que 61 de les 78 llistes noves han sortit escollides i que han estat els més votats en 21 municipis, 14 dels quals amb majoria absoluta.

"La gent torna a confiar en nosaltres en els municipis on governem i també reivindiquem l'èxit a Girona, on s'ha debilitat la nova Convergència, o a Tarragona, on es possible que Ballesteros deixi de ser l'alcalde", ha destacat. "A Lleida hem estat un agent clau perquè el color de la ciutat canviï, perquè sense l'oposició de la CUP a l'Ajuntament i als carrers no hauria sigut possible", ha afegit la membre del secretariat nacional.

Tot i circumscriure la davallada només a la corona metropolitana, els cupaires han patit forts revessos a Reus, Vilanova i la Geltrú i Mataró. "Cada municipi té les seves especificitats i certes davallades tenen a veure amb dinàmiques locals i de l'escenari que s'ha obert després de les eleccions del 28-A, on ERC i el PSC han sortit més reforçats". Un escenari que Reguant ha admès que no han estat "capaços de revertir" i que estudiaran amb "una anàlisi molt més exhaustiva partint de les informacions que ofereixi cada assemblea local".

En l'àmbit dels Països Catalans, la membre del secretariat nacional ha valorat positivament que al País Valencià la CUP del Pedreguer hagi revalidat els dos regidors o que a Palma s'hagi presentat per primer cop una llista vinculada a la formació anticapitalista, malgrat no assolir representació. "Les coses canvien cada dia i no podem esperar quatre anys per capgirar la situació. Seguirem defensant una proposta política que sigui una alternativa democràtica al carrer i a les institucions", ha afirmat Reguant, que ha assenyalat que ja treballen en una proposta política des del mes d'abril en un debat estratègic que s'ha de culminar a l'assemblea nacional del 14 de juliol.

Avís a Colau: "Ens preocuparia molt que es busqués el suport d'un racista per mantenir l'alcaldia"

Sobre la debacle a Barcelona, la regidora en funcions ha deixat clar que no té res a veure amb la limitació de mandats perquè "a les municipals és possible ser-hi vuit anys, però "els regidors no van voler seguir". "El debat sobre el lideratge està sobre la taula, però no com a efecte dels resultats electorals, sinó perquè alguns càrrecs han guanyat legitimitat i el país se'ls ha fet seus", ha conclòs, i ha admès, com va avançar l'ARA, que els cupaires estudien que exdiputats tornin a liderar la llista de la CUP a les pròximes eleccions al Parlament. Pel que fa a les confluències reeixides de Badalona o Girona, Reguant s'ha limitat a dir que cal "abordar la conveniència d'aquestes fórmules que parteixen de realitats locals".

Pel que fa a les negociacions per configurar govern a Barcelona, els cupaires han recordat que no s'equivocaven quan durant la campanya deien que la clau no era si guanyaria Colau o Maragall, sinó qui condicionaria les polítiques municipals. "Ara un racista que va expulsar millers de persones de l'estat francès s'erigeix amb un paper central", ha denunciat en referència a Manuel Valls, cap de llista de Cs. "Ens preocuparia molt que per mantenir una alcaldia es busqui el suport d'un dirigent racista, perquè res surt gratis", ha avisat sobre els cants de sirena per investir Colau amb el suport de la llista de Valls després de beneir un pacte entre ERC i els comuns. Reguant també ha refusat que l'estratègia de la CUP a Barcelona hagi sigut errònia. "Les propostes que ha fet la CUP les ha acabat agafant en campanya ERC, com l'expropiació de pisos turístics il·legals", ha recordat.

stats