Política 12/11/2018

Calvo confirma que Sánchez es vol reunir amb Torra a Catalunya el 21 de desembre

JxCat diu que es tracta d'un anunci "unilateral": "No ens tractin com una colònia", critica Pujol

Ara
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, en una imatge d'arxiu

BarcelonaPedro Sánchez té la intenció de reunir-se amb Quim Torra el 21 de desembre, aprofitant que el govern espanyol celebrarà el consell de ministres a Barcelona. Ho ha confirmat la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, en una entrevista a TV3. "Nosaltres vindrem aquí el dia 21 amb tota la normalitat i deferència, i el president va prometre que visitaria Torra i ho farà", ha subratllat. Fonts del Govern apunten, però, que de moment no s'ha rebut cap proposta i des de JxCat han criticat la decisió "unilateral" de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No som una colònia, no ens tractin com una colònia. Volem una relació bilateral i que se’ns tracti com un subjecte polític", ha afirmat el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, en roda de premsa a la cambra. "Esperem que no sigui turisme ministerial", ha dit, i ha defensat que "Catalunya necessita un tracte més seriós". Per a Pujol, el que ha de fer el govern espanyol és acceptar el referèndum d’autodeterminació.

Des d'ERC, la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha reclamat al PSOE que aquesta nova reunió entre presidents serveixi per "poder parlar de tot" i, per tant, de la situació de fons a Catalunya i "de com donem resposta a la voluntat d'una majoria molt àmplia del país".

La número dos de Sánchez a la Moncloa ha mostrat la seva "satisfacció" pel fet que un 59% dels catalans "valorin positivament" la gestió de Pedro Sánchez a la Moncloa en relació amb el conflicte català. Es refereix a l'enquesta de 'La Vanguardia' que diu que aquesta xifra de ciutadans veuen més adequat el govern socialista que el de Mariano Rajoy per resoldre la qüestió territorial.

Calvo ha insistit a Torra que no "barregi" la qüestió judicial amb el tema dels pressupostos i ha assegurat que "no hi ha ningú que entengui" que les formacions independentistes retirin l'estabilitat parlamentària al PSOE. La vicepresidenta espanyola ha destacat que el seu govern treballa perquè als catalans "se'ls senti seu" i ha fet una crida a l'executiu català a "governar per a tots els catalans", la qual cosa ha vinculat amb l'aprovació dels pressupostos de l'Estat i la presentació d'uns de propis. "Treballem perquè el Govern entengui que ha de governar tot Catalunya amb uns pressupostos per a Catalunya dins dels pressupostos de l'Estat", ha dit concretament Calvo.

Sobre l'oferta del govern espanyol per a Catalunya, Calvo s'ha agafat a l'enquesta de 'La Vanguardia' per assegurar que "la majoria empeny" cap a un "encaix de l'Estatut en un projecte constitucional" en què els ciutadans es puguin "sentir còmodes en la doble condició de catalans i espanyols". "No hi ha majoria social i política suficient per desenvolupar el projecte independentista", ha assegurat la vicepresidenta espanyola, que ha remarcat que les "dues línies" amb més consens són una millora del finançament i una reforma de l'Estatut.

A més a més, la també ministra d'Igualtat ha tingut paraules per a la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, que aquest diumenge en una entrevista a TV3 va tornar a exigir a la Moncloa que enviï a Torra el requeriment previ a l'aplicació del 155. "La senyora Arrimadas pot dormir tranquil·la a les nits, perquè la democràcia del país funciona i el govern espanyol no es mou ni un mil·límetre" de l'ordre constitucional, ha afirmat.

Calvo ha volgut separar la qüestió dels comptes de la situació dels presos i ha assegurat que com a govern espanyol "respectarà" que Tribunal Suprem condemni, si finalment ho fa, els líders independentistes per rebel·lió. Quan li han preguntat per la possibilitat d'un indult, Calvo ha assegurat que el govern espanyol "no es pot moure en hipòtesis" ni "avançar-se a la justícia". Tanmateix, la vicepresidenta sí que ha opinat sobre l'escrit d'acusació de l'Advocacia de l'Estat i ha considerat que "encaixava bé".

Pròrroga pressupostària

En l'entrevista Calvo ha descartat un avançament electoral en cas que el PSOE i Podem no obtinguin prou suports per tirar endavant els comptes. Així, ha anotat que el govern espanyol no es desdirà de certs compromisos com l'augment del salari mínim interprofessional, encara que hagi de fer una pròrroga pressupostària. Malgrat que la formació liderada per Pablo Iglesias ha insinuat que si no tiren endavant els comptes el més raonable seria convocar eleccions, Calvo ha advertit que en cas de no aconseguir prou vots per als pressupostos "la decisió la pren el govern".

stats