Carme Forcadell, sobre la querella de Manos Limpias: "Això és seriós?"

La presidenta de l'ANC sosté que Angela Merkel no ha manifestat "en cap moment" que s'oposi a la consulta

La presidenta de l'Assamblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha qüestionat la querella que ha presentat contra ella el col·lectiu Manos Limpias, i ha afirmat que té com a objectiu "desprestigiar i desacreditar el moviment sobiranista". "Creieu que això és seriós?", ha respost en una entrevista d'Europa Press després de preguntar-li per la querella que ha presentat el sindicat, que demana la il·legalització de l'ANC perquè advoca per "subvertir" l'ordre constitucional i l'acusa de seguir el mateix full de ruta que ETA.

Després que Manos Limpias presumís de tenir talps a l'ANC i en altres col·lectius independentistes, Forcadell ha declarat que aquests espies no caldrien, perquè el full de ruta de l'entitat és públic i està penjat a Internet, i ha recordat que tots els ciutadans que ho desitgen poden assistir a les assemblees territorials.

Sobre els suports al procés, ha agraït les declaracions de l'eurodiputat de Podem Pablo Echenique que dimarts passat des de Barcelona va assegurar que recolzaria la convocatòria d'una consulta tot i que el Tribunal Constitucional (TC) la suspengués.

"Estem molt satisfets i agraïts per les seves paraules. Això és la democràcia, que la gent pugui participar, i per tant aquesta és la línia", ha destacat.

Segons Forcadell, les mobilitzacions sobiranistes han servit entre d'altres coses per aconseguir que en altres països es vegi amb simpaties l'independentisme català: "A escala internacional es prendrien molt malament que no puguem votar" el 9 de novembre, ha dit, i ha afegit que un veto a la consulta "projectaria mala imatge" de l'Estat espanyol.

"Ningú ens ha negat el dret a vot", segons Forcadell, que també ha dit que la cancellera alemanya, Angela Merkel, no ha manifestat en cap moment que s'oposi a una consulta.

"Merkel ha dit que era lògic el que deia Mariano Rajoy, però no ens ha dit que no poguéssim votar", ha destacat Forcadell, sobre les declaracions que va fer la cancellera dilluns passat durant una visita a Santiago de Compostel·la juntament amb el president del Govern espanyol, però no li va sorprendre que una mandatària conservadora com Rajoy el recolzés en una visita oficial a Espanya.

Pel que fa a altres processos sobiranistes, com el basc i l'escocès, Forcadell ha apreciat que hi ha diferències: a Catalunya, el lideren "les bases", que són els qui empenyen els polítics a actuar, el que singularitza aquest cas i el diferencia d'altres.

A Catalunya, les demandes independentistes "són molt transversals i de la societat civil", tot i que Forcadell admet que enveja dels escocesos l'altura de mires que segons la seva opinió ha manifestat l'executiu britànic en permetre una consulta.

També ha dit que a ella li agradaria que hi hagués debats televisius on els defensors i els contraris a la independència poguessin exposar les seves tesis, com el que va fer dilluns passat la BBC.