Política 09/01/2018

Els comuns mostren per primer cop la seva voluntat d'entrar a la mesa per trencar la dinàmica de blocs

Cs admet que no té el suport de Catalunya en Comú i dona per fet un Govern i una mesa sobiranistes

Núria Orriols / Xavi Tedó
2 min
Els comuns mostren per primer cop la seva voluntat d'entrar a la mesa per trencar la dinàmica de blocs

BarcelonaEls comuns han mostrat avui la seva voluntat de tenir representació a la mesa del Parlament, tot i que només en podrien tenir si alguna formació els hi cedís. La portaveu de Catalunya En Comú-Podem (CatECP), Elisenda Alamany, no ha volgut revelar com han anat les reunions que han mantingut amb Junts per Catalunya i ERC, però sí que ha anunciat que proposaran Joan Josep Nuet com a candidat a la mesa si finalment l'oferta d'ERC es concretés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alamany ha defensat la necessitat que el seu espai sigui present a la mesa del Parlament per posar de manifest la "pluralitat del país", però ha deixat clar que "no volen entrar en un mercadeig" perquè la seva aposta passa per fer "avançar el país nacionalment i socialment en una legislatura per a tots i no d'una part". "La nostra presència a la mesa no és perquè un bloc governi sobre l'altre, sinó per garantir la pluralitat", ha insistit Alamany.

Els comuns, com ja van avisar durant la campanya, no investiran cap candidat de Ciutadans com a president de la mesa del Parlament. Ho ha reiterat aquesta tarda Alamany després de reunir-se amb la formació taronja: "Ciutadans ens ho ha demanat, però aquesta majoria alternativa no existeix i els demano que deixin de fer teatre, més enllà que mai donarem suport a un partit que ha avalat la suspensió de l'autogovern", ha anotat la portaveu.

Els independentistes tenen previst tancar un acord aquesta setmana sobre la mesa i encarrilar també la qüestió de la investidura, per a la qual de moment mantenen que només plantejaran Carles Puigdemont. El grup de Xavier Domènech és una peça important per mantenir la majoria independentista a la mesa del Parlament, perquè només si els seus diputats donessin suport a Ciutadans la formació d'Inés Arrimadas tindria possibilitats d'assolir la presidència del Parlament.

De fet, Ciutadans ha donat per fet que, tot i ser el guanyador de les eleccions, no tindrà la presidència de la mesa ni del Govern de la Generalitat, perquè Catalunya en Comú Podem ha "donat un cop de porta" a donar-los suport. El portaveu de Cs a la cambra, Carlos Carrizosa, ha sigut taxatiu en dir que en la reunió amb "Elisenda Alamany, independentista declarada", la dirigent de Catalunya en Comú Podem "ha tancat la porta al canvi a la mesa del Parlament". "Podem ha fet impossible el canvi", ha acusat Carrizosa, que ha dit que quan "cal buscar Podem, cal buscar-los sempre al costat de l'independentisme".

Ciutadans havia reclamat en diverses ocasions que volia presidir la mesa del Parlament per "reflectir el resultat de les eleccions" i per garantir que el president "respectés les lleis i els drets de tots els grups".

En canvi, el partit taronja sí que havia rebut el suport del PP. En una roda de premsa a la seu del partit avui al migdia, el secretari general del PP, Santi Rodríguez, també ha confirmat que els populars donarien suport al candidat de Cs a presidir el Parlament, José María Espejo-Saavedra, però ha subratllat que no es tracta d'un "suport incondicional", perquè aquesta "predisposició" s'ha de "formalitzar". Un suport del tot insuficient perquè Espejo-Saavedra sigui designat president del Parlament. Un càrrec que, una legislatura més, tornarà a ser per a un independentista.

stats