Política 19/04/2016

Corinna apareix als 'papers de Panamà'

L'amiga íntima de Joan Carles va provar de vendre accions a una societat de les Illes Verges Britàniques a través d'una empresa de Gibraltar

Ara
2 min
Joan Carles I es volia casar amb Corinna, segons un llibre

BarcelonaNou nom vinculat a l'escàndol dels papers de Panamà: Corinna Sayn Wittgenstein, coneguda per ser l'amiga íntima de Joan Carles I, va intentar vendre accions a una societat de les Illes Verges Britàniques utilitzant com a intermediària una empresa ubicada a Gibraltar. Així ho ha revelat aquest dimarts La Sexta, que ha concretat que l'alemanya apareix en els papers el 2003, quan va intentar crear una societat offshore.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fa uns mesos, la revista 'Interviú' va revelar que Corinna va guanyar 30 milions d'euros en 10 anys a Espanya, però derivava tots els ingressos a països com Suïssa o Malta.

El de Corinna no és l'únic nom vinculat a Joan Carles que apareix en els anomenats 'papers de Panamà'. La seva germana Pilar de Borbó va tenir amb el seu marit una societat radicada a Panamà entre 1974 i 2014. Els ingressos mai van estar fora del control de les autoritats tributàries espanyoles i va desvincular la desaparició de la societat amb l'abdicació del seu germà, que es va produir en les mateixes dates.

Els 'papers de Panamà' són una massiva filtració de documents confidencials de la firma d'advocats de Panamà Mossack Fonseca, que va permetre revelar les propietats d'empreses, actius i evasió tributària de centenars de milers de personalitats d'arreu del món.

Segona dimissió a Ciutadans

Més enllà de la dimissió del ministre d'Indústria en funcions, José Manuel Soria, per la seva implicació en els 'papers de Panamà', la filtració també ha esquitxat dos càrrecs del partit d'Albert Rivera. El cap de setmana passat va dimitir el coordinador de La Rioja, Federico Pérez Oteiza, i uns dies després ha estat el torn de José Luis Juste, diputat autonòmic a Aragó. Ha presentat la seva renúncia a tots els càrrecs (tant orgànics com institucionals) després de fer-se públic que figura com el director d'una empresa amb activitat a Panamà des de fa anys.

Juste no hauria informat de la seva activitat empresarial al partit ni al parlament autonòmic, tot i estar obligat a fer-ho. El diputat ha defensat la seva versió a través d'un breu comunicat, en què afirma que l'empresa Balboa y Servicios SA, en la qual apareix com a director, és propietat del seu germà, que viu a Panamà des de fa anys. "Vaig ser designat per protegir els interessos familiars en cas que el meu germà patís algun contratemps que l'impedís exercir la seva responsabilitat a l'empresa", argumenta, i afegeix que "mai ha invertit ni ha rebut" diners d'aquesta societat.

stats