Política 19/10/2020

Cs rebutja revisar la tria de Carrizosa: "No podem acceptar exigències d'un sector molt minoritari"

Martín Blanco insisteix que la tria del candidat s'ha fet "de forma absolutament escrupulosa"

Anna Mascaró
2 min
Martín Blanco descarta "rotundament" presentar-se a les primàries de Cs a Catalunya

BarcelonaLa cúpula de Ciutadans (Cs) no farà cap concessió als crítics que exigeixen que se celebrin primàries per escollir el candidat. Carlos Carrizosa va ser nomenat a dit per l'executiva, que va apartar Lorena Roldán malgrat que aquesta –que va acatar el canvi– havia guanyat les primàries. Quatre diputats i desenes de càrrecs i militants insisteixen que la tria sigui refrendada per l'afiliació. Però aquest migdia el portaveu adjunt de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha relativitzat la importància d'aquest sector, recordant que "no va obtenir ni un sol delegat a Catalunya" al congrés del partit que es va fer a la primavera. "No podem acceptar exigències d'un sector molt minoritari", ha dit.

El 28 d'agost els crítics van portar la designació a dit de Carrizosa a la comissió de garanties. Una setmana després, dos membres de la comissió de garanties, entre els quals el president, Jesús Galiano, van fer efectiva la seva dimissió. La direcció va anunciar els noms dels substituts a la intranet del partit, cosa que va portar els crítics a presentar una nova impugnació sobre el nomenament, argumentant que no s'havia permès que es presentessin candidats alternatius a ocupar la plaça.

Aquest renovat organisme és el que divendres passat va donar per vàlida l'elecció a dit de Carrizosa sense passar per primàries, insistint que es va fer d'acord amb els estatuts. "Carlos Carrizosa és el candidat i ho és de forma absolutament escrupolosa i respectuosa amb el que diuen els estatuts", ha insistit Martín Blanco aquest migdia. La formació s'agafa a l'article 102.3 dels estatuts per justificar el canvi de cadires, que estableix que el comitè executiu "proveirà el que resulti convenient" en cas de renúncia d'un candidat, en aquest cas Roldán.

No obstant, els crítics argumenten que les primàries són una "bandera" del partit i ahir van assegurar en un comunicat que compten amb un "candidat alternatiu" per fer oposició a Carrizosa en cas que se celebrin. Fonts del sector consultades per l'ARA insisteixen en la voluntat d'aconseguir canvis a través de les vies internes i avancen que continuaran pressionant l'executiva en aquest sentit. En aquests moments, expliquen, estan a l'espera de parlar amb membres de la direcció. Hi ha una última via, que és la judicial, que no descarten, tot i que hi ha divisió en el grup sobre la seva idoneïtat i per ara es prioritza l'"oposició política".

Els quatre diputats de Ciutadans que lideren el sector crític –Sergio Sanz, Carmen de Rivera, María Valle i Antonio Espinosa– ja van donar suport a la candidatura de Francisco Igea en les primàries a la presidència del partit en oposició a Inés Arrimadas. No obstant, Arrimadas va imposar-se amb contundència a la votació.

stats