Política 29/12/2017

El PSOE diu que si no ha fet més aquest 2017 ha sigut per culpa de la qüestió territorial

Sánchez no dona la cara i Ábalos, el seu número dos, compareix per fer balanç de l'any

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridDia de balanços polítics de final d'any a Madrid. El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha comparegut des de Ferraz per analitzar aquest 2017. El líder socialista, Pedro Sánchez, no ha donat la cara, cosa que sí que ha fet el president de Ciutadans, Albert Rivera, en una roda de premsa amb to presidencialista des del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ábalos ha considerat que aquest 2017 ha sigut "molt crític" i que Espanya ha viscut una "doble fractura" territorial i social. El número dos del PSOE ha censurat que Mariano Rajoy "no ha sigut capaç d'abordar el desafiament secessionista fins que ha esclatat la més gran crisi a l'Estat". És més, considera que "l'ha alimentat". En resposta a la pregunta sobre si el PSOE ha fet prou des de l'oposició aquest any, el secretari d'organització socialista ha assegurat que la majoria d'iniciatives que han passat al Congrés han sigut gràcies al seu aval i que la seva acció ha estat "condicionada" per Catalunya. "Ens ha condicionat molt la qüestió territorial i l'agenda política", ha dit.

El partit taronja està envalentit després dels resultats a Catalunya i dels últims sondejos, que els catapulten a Espanya si hi haguessin ara eleccions anticipades. Ferraz, en canvi, intenta girar full a les eleccions catalanes i Sánchez emprendrà una gira al gener per diferents capitals de província de l'Estat amb un seguit d'assemblees obertes a tota la ciutadania per parlar sobre pensions. El PSOE vol tornar a posar els temes socials en l'epicentre de l'agenda mediàtica i sortir del debat territorial.

Així, no s'espera a fer balanç de final d'any a l'habitual compareixença de Mariano Rajoy des del saló de tapissos de la Moncloa, que aquest any es produeix tan sols una setmana després que el president del govern espanyol sortís en roda de premsa des del mateix palau a valorar els resultats del 21-D. Llavors Rajoy va reptar Carles Puigdemont a tornar per ser investit.

stats