Política 26/01/2018

Torrent manté Carles Puigdemont com a candidat malgrat el recurs del govern espanyol

El president del Parlament qualifica de "frau de llei" que Rajoy vulgui impugnar la investidura

Mireia Esteve
2 min
Roger Torrent, aquesta tarda al Parlament

BarcelonaRoger Torrent no es mou. Malgrat l'amenaça del govern espanyol d'impugnar el ple d'investidura, el president del Parlament manté Carles Puigdemont com a candidat. Poca estona després que el consell de ministres hagi aprovat presentar un recurs al Tribunal Constitucional per impugnar la investidura de Puigdemont, Roger Torrent ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per denunciar "el frau de llei" que considera que és aquest recurs. "És un frau de llei que atempta contra els drets dels electors, els diputats i la democràcia parlamentària", ha criticat Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha fet servir el criteri que ahir ja va expressar el Consell d'Estat per afirmar que la impugnació que demana l'executiu de Mariano Rajoy "no té cap fonament jurídic i atempta contra els pilars bàsics del sistema democràtic". Així, Torrent ha defensat el nom de Carles Puigdemont com a candidat perquè considera que va adquirir l'acta de diputat amb "els mateixos drets que la resta" i, per això i perquè reuneix els suports per ser investit, ell mateix l'ha proposat com a candidat. "És l'únic candidat que és susceptible de tenir majoria a la cambra i aquesta realitat no es pot suspendre", ha dit Torrent.

Davant del recurs anunciat ahir per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, Torrent ha avisat que no es quedaran "de braços plegats", sinó que ha explicat que ha demanat als serveis jurídics de la cambra que analitzin la decisió del govern espanyol i que també ho facin quan rebin una notificació formal de la decisió que prengui el Tribunal Constitucional. Els magistrats de l'alt tribunal encara no s'han reunit per decidir si admeten a tràmit el recurs presentat per l'executiu de Rajoy o no; per tant, Torrent encara no té sobre la taula una notificació formal de l'alt tribunal per prendre una decisió, tot i que de moment ha decidit mantenir el ple d'investidura que havia convocat per a dimarts, 30 de gener, a les tres de la tarda. Un cop es conegui la decisió de l'alt tribunal, Torrent ha explicat que en faran una anàlisi des del punt de vista jurídic i polític per tal d'avaluar les possibles respostes a donar-hi.

Amb aquest intent d'impugnació de la investidura de Carles Puigdemont, Torrent considera que el govern espanyol el que fa és "dir als catalans que no han votat bé ni com ells volien" i ha tornat a denunciar: "Volen utilitzar els tribunals per guanyar el que no van guanyar a les urnes". Amb tot, el president del Parlament ha volgut estendre la mà al "diàleg" per "redreçar el rumb i situar la política al centre del debat".

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar ahir que aquest divendres presentarien un recurs al TC contra la candidatura de Carles Puigdemont. Malgrat l'informe del Consell d'Estat, que no avalava la presentació d'aquest recurs, el consell de ministres ha aprovat aquest matí presentar-lo. Aquest dijous Santamaría va argumentar la presentació d'aquest recurs per l’ordre de detenció sobre Puigdemont i l’automàtica posada a disposició de la justícia que li impedeix assistir físicament a la cambra, i va subratllar que la investidura ha de ser necessàriament presencial.

stats