Política 26/06/2019

Torra urgeix Sánchez a presentar una proposta per a Catalunya: “Ja és hora de saber què vol el govern espanyol”

El president afirma que la durada del trasllat dels presos és una "nova humiliació"

Gerard Pruna / Ruth Pérez Castro
3 min
Torra urgeix Sánchez a presentar una proposta per Catalunya: “Ja és hora de saber què vol el govern espanyol”

BarcelonaAmb la investidura del president espanyol encallada, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit aquest dimecres a Pedro Sánchez que presenti ja una proposta per a Catalunya. Durant la sessió de control al president i en resposta al líder del PSC al Parlament, Miquel Iceta, Torra ha assegurat que després de més d’un any amb els socialistes al capdavant de la Moncloa “ja és hora de saber què vol el govern espanyol”. “Quina és aquesta proposta? Nosaltres no la sabem”, ha afegit el president, que ha desitjat que sigui una proposta que passi per respectar la voluntat dels populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l’executiu ha respost així a la pregunta d’Iceta, que havia burxat en la divisió mostrada ahir per JxCat i ERC a la mesa del Parlament en el debat sobre l’admissió a tràmit d’una ILP que reclamava proclamar la independència. Torra ha evitat referir-se directament a la polèmica, però ha remarcat que l’objectiu del Govern serà sempre donar veu a la ciutadania i respectar la voluntat popular.

“S'ha de donar sempre la veu a la ciutadania i seguir-la. Aquest és l’únic límit que nosaltres ens marquem. I l’Estat, té límits?”, ha qüestionat Torra, que ha retret als socialistes la suspensió dels diputats presos al Congrés i al Senat i la durada del trasllat dels presos fins a Catalunya. “Triguen dos dies a portar els presos a Catalunya. És una indecència monumental, una nova humiliació”, ha lamentat.

Per la seva banda, Iceta ha aprofitat la discussió d’ahir a la mesa del Parlament per burxar en les diferències entre JxCat i ERC –“Sembla ben difícil mostrar unitat de govern quan es tenen discrepàncies en un tema tan rellevant”, ha dit– i subratllar que “no es poden prendre acords que se situïn fora de la legalitat”. “Fora de la legalitat no hi ha camí i, si n’hi ha, porta al desastre”, ha avisat.

Per això, Iceta ha exigit al president de la Generalitat que es comprometi a “actuar sempre en el marc de la llei”. “Facin el favor de governar i atenir-se a la legalitat, la qual podem canviar si obtenim les majories necessàries”, ha conclòs.

El Parlament ha acollit aquest dimecres una nova sessió de control al president de la Generalitat, Quim Torra, el mateix dia que arriben els presos polítics a Catalunya. Torra ha titllat el procés de nova "humiliació". Ahir, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va titllar de "càstig addicional" el viatge de més de dos dies (han fet parades a Madrid i a Saragossa) que ha durat el trasllat des de Soto del Real a la presó de Lledoners, en el cas dels presos homes. L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa arribaran a centres penitenciaris catalans directament.

Sessió de control: polèmica a Ensenyament

En el camp de l'ensenyament s'ha pronunciat la diputada de Ciutadans Sonia Sierra. "Per sobre de vostè hi ha les lleis i la justícia", ha llançat la diputada respecte a l'afer de la professora que suposadament hauria estripat un treball d'un alumne amb una bandera espanyola. "¿Vostè creu que algú pot anar a denunciar un cas de repressió a un exercici plegat de llaços grocs?", ha exigit Sierra.

El titular d'Educació, Josep Bargalló, ha rebatut les paraules de la diputada de Cs. "Són vostès els que jutgen, els que assenyalen", ha indicat Bargalló, en al·lusió al cas dels nou professors de l'Institut Palau de Sant Andreu de la Barca. "Van publicar fotografies i noms de nou professors i els van acusar d'uns fets dels quals sis d'ells han estat exonerats", ha reflexionat el conseller, i ha sentenciat: "No condemnin, deixin l'escola tranquil·la. A l'escola la gent és lliure, no tothom és com vostè".

En relació a la jornada de Sant Joan, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha admès que el cap de setmana "no ha estat plenament satisfactori", ja que, tot i haver reduït les trucades al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) en un 4% i no haver patit cap mort a les carreteres, en el camp de bombers, per exemple, les sortides han augmentat un 35%. Les intervencions, segons ha explicat el conseller, s'han produït per les "altes temperatures i la baixa humitat", una situació que es podia reproduir per Sant Pere i pel qual han activat tots els protocols d'onada de calor.

stats