Política 28/06/2019

ERC i Bildu segueixen obrint la porta a l'abstenció si Sánchez s'avé al "diàleg i la negociació"

Les dues formacions es reuneixen a Barcelona per consolidar la seva acció conjunta al Congrés

Ara
2 min
Les delegacions d'Esquerra i EH Bildu en una reunió a Barcelona, amb la presència de Pere Aragonès i Arnaldo Otegi

BarcelonaEsquerra Republicana i Euskal Herria Bildu s'han reunit aquest divendres a la seu dels independentistes catalans a Barcelona per avançar en la seva posició conjunta de cara a la investidura de Pedro Sánchez: la porta de l'abstenció segueix oberta, però demanen un gest al president en funcions. Les primeres espases dels dos partits s'han posat d'acord per "posar en valor l'independentisme progressista a Madrid" i després de la trobada han constatat que comparteixen el "diagnòstic" de l'escenari polític espanyol, cosa que aplana el camí perquè les dues formacions adoptin el mateix posicionament de cara a la investidura, que es preveu per a aquest juliol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ja va obrir la porta a l'abstenció fa unes setmanes en el marc de la ronda de consultes amb Felip VI -a la qual els republicans no van assistir-, però demanava "diàleg" al PSOE si volia que els seus quinze diputats no obstaculitzessin la investidura. Aquest divendres les dues formacions han transmès un missatge conjunt en el mateix sentit i sol·liciten sense concrecions que Sánchez triï entre "el diàleg i la negociació" i mantenir-se "allunyat d'actituds i posicions democràtiques".

A la reunió hi han assistit el vicepresident del Govern i president adjunt d'ERC, Pere Aragonès; el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián; la portaveu de la formació, Marta Vilalta; el president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià, i la diputada al Congrés Carolina Telechea. La delegació d'EH Bildu l'han compost el coordinador general, Arnaldo Otegi, a més de Maddalen Iriarte, Mertxe Aizpurua i Gorka Elejabarrieta.

ERC i Bildu continuen mostrant una posició ambigua davant la investidura de Sánchez, atès que avui dia les combinacions al Congrés són múltiples. Podem ha posat en dubte el seu aval a Sánchez, la pressió sobre Cs perquè faciliti la formació del govern del PSOE continua i en funció de tot això els partits regionalistes poden seguir tenint la clau. Aquest dijous, però, ja van fer un pas els presos de JxCat a Lledoners, que van mostrar obertament la seva posició favorable a l'abstenció. Un criteri diferent al de Carles Puigdemont, Quim Torra o Laura Borràs, que són més partidaris de votar en contra.

stats