Política 05/03/2018

ERC assegura que "no està sobre la taula" que Puigdemont i Comín hagin de renunciar al seu escó

Els republicans han traslladat al president del Parlament que donaran suport a Jordi Sànchez

Mireia Esteve / Aleix Moldes
3 min
Marta Rovira i Raül Romeva s'han reunit amb Roger Torrent al despatx d'audiències del Parlament

BarcelonaAquest cap de setmana la CUP va tancar la porta a donar suport a la investidura de Jordi Sànchez i aquest dilluns ERC ha tancat files públicament amb la candidatura de l'expresident de l'ANC -els republicans ja ho van explicar aquest dissabte en una entrevista a RAC1-.La presidenta del grup republicà, Marta Rovira, i el conseller Raül Romeva han traslladat al president del Parlament, Roger Torrent, que votaran a favor de la candidatura de Jordi Sànchez. Els 31 vots d'ERC, però, són insuficients per investir Sànchez, ja que el conseller Toni Comín i el president Carles Puigdemont no poden delegar el vot des de Brussel·les. En tot cas, Rovira ha subratllat que "no està sobre la taula" la renúncia a l'escó de cap dels dos i tampoc desobeir el Tribunal Constitucional per permetre'ls la delegació de vot. El pacte amb la CUP és, doncs, l'única sortida.

La trobada amb Torrent s'ha allargat poc més de quinze minuts. Rovira ha explicat en acabar que ja hi ha un "preacord" amb JxCat que inclou, a més de la investidura de Sànchez, un programa de govern i un full de ruta. L'objectiu -ha dit- és presentar-lo públicament durant la setmana. I, tot i que la CUP hagi dit que les negociacions estan suspeses, Esquerra és optimista que evolucionin en els pròxims dies per desbloquejar la investidura i acabar amb l'aplicació del 155 a Catalunya.

Els cupaires argumenten el seu rebuig a la investidura de Sànchez pel programa "autonomista" que han pactat JxCat i ERC, un diagnòstic que ja al matí el portaveu d'Esquerra no ha compartit: "Tothom sap què és ERC i quins són els seus objectius: arribar a una República efectiva". Malgrat les discrepàncies, Sabrià creu que encara hi ha marge per continuar negociant -sense tornar a "començar de zero"- amb els cupaires per arribar a un acord que no aboqui a unes noves eleccions. "Seria una irresponsabilitat", ha avisat.

"Necessitem respostes i solucions efectives i no efectistes. Necessitem tots els vots que portin a un govern efectiu", ha argumentat Sergi Sabrià. Tampoc ha volgut entrar en possibles candidats alternatius si l'opció de Jordi Sànchez no prospera. "Tenim una oportunitat sobre la taula que és fruit de molts dies de treball i feina compartida", ha afirmat.

Sense converses amb els comuns

Tant Rovira a la tarda com Sabrià al matí han negat que hi hagi converses amb els comuns per desbloquejar la investidura. La secretària general dels republicans ha assenyalat que la prioritat continua sent negociar amb "les forces republicanes", i això inclou JxCat i la CUP.

Al matí, Sabrià ha defensat les paraules del diputat al Congrés Joan Tardà d'aquest dilluns en un article a 'El Periódico', en què emplaça a obrir converses amb el PSC i els comuns per ampliar la majoria social favorable a la independència. "La direcció d'ERC té clar que cal sumar i eixamplar la base; cal ampliar el nombre de ciutadans favorables a la República", ha argumentat Tardà. El portaveu republicà creu que les paraules de Tardà exemplifiquen el tarannà d'Oriol Junqueras: "Les paraules de Tardà representen el 'junquerisme' en l'estat mes pur". De tota manera, Sabrià ha admès que encara no han iniciat converses amb els comuns, perquè encara veu "una oportunitat d'arribar a acords amb els grups republicans", ha afirmat el portaveu republicà.

stats