Política 13/01/2020

ERC i JxCat topen pel veto de l'ANC als comuns a la taula catalana prèvia a la reunió Torra-Sánchez

Rufián el considera "un enorme error", però Artadi avala que no siguin a les dues bandes de la taula

Xavi Tedó
2 min
ERC i JxCat topen pel veto de l'ANC als comuns en la taula catalana prèvia a la bilateral

BarcelonaLa decisió adoptada per l'ANC ahir de participar en la taula catalana prèvia a la taula de diàleg bilateral només si està formada per partits i entitats independentistes, excloent-ne explícitament els comuns, ha tornat a dividir els socis del Govern. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha avisat l'ANC que condicionar la participació a la taula de diàleg catalana a excloure els comuns és "un enorme error". En una entrevista a Ràdio 4, Rufián ha qualificat d'errada el posicionament fet públic diumenge per l'entitat perquè l'independentisme "serveix per sumar, i no per restar".

El dirigent republicà ha opinat que la petició de l'Assemblea dona la raó "a qui diu que l'independentisme és excloent", i en aquest sentit ha afegit que "mai pots donar la raó al teu adversari". A més, ha recordat que hi ha votants dels comuns que estan "molt a prop" de l'espai independentista. Rufián ha expressat que fa dos anys "es van cometre errors" i "va faltar empatia" en l'independentisme envers la resta de la societat, en la línia del que va opinar l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell des de la presó fa unes setmanes.

En canvi, la diputada de JxCat al Parlament Elsa Artadi ha replicat al portaveu d'ERC al Congrés avalant la tesi de l'ANC d'excloure als comuns de la taula de partits i entitats sobiranistes que han de consensuar quines propostes porta el Govern a la taula de negociació amb l'executiu espanyol pactada entre republicans i PSOE. "¿Tant costa d'entendre que no es pot estar en els dos costats d'una mateixa taula de negociació? Em sembla una polèmica intencionada i sense cap sentit", ha dit Artadi en un apunt a Twitter. Una declaració gairebé calcada a la que va fer servir ahir la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que va concloure que En Comú Podem "ja està assegut a la part del govern espanyol".

Després que ahir la presidenta de Catalunya en Comú - Podem al Parlament, Jéssica Albiach, titllés de "sectària" la demanda de l'ANC, el portaveu de la confluència, Joan Mena, ha obert la porta a no participar a la taula de partits i entitats si el president Quim Torra hi vol "tornar a repetir errors del passat i només defensar-hi els interessos de mig país". En una roda de premsa a la seu del partit, Mena ha reconegut que en aquest cas ells no hi tindrien "gaire tasca a fer" i ha reclamat "aprendre dels errors, corregir el passat i construir espais oberts, transversals i plurals" que "s'identifiquin amb la majoria de catalans". "Volem que el Govern representi la totalitat de Catalunya en les converses amb l'Estat", ha remarcat.

Mena ha lamentat que "algú defensi cada vegada una nació més petita", però ha assegurat que "no se n'ha de fer gaire cas" perquè no correspon a l'ANC determinar qui forma part de l'espai, sinó que ho ha de fer el Govern. Sense concretar com ni quan, el president de la Generalitat, Quim Torra, es va comprometre al desembre, abans que ERC i PSOE pactessin la taula de negociació, a un "acord nacional" per exercir l'autodeterminació en el "termini més breu possible".

stats