CRIMS DEL FRANQUISME
Política 14/10/2013

ERC es querella a l'Argentina per l'afusellament de Lluís Companys coincidint amb el 73è aniversari del seu assassinat

Joan Tardà presentarà aquest 15 d'octubre l'escrit que inclou els assassinats del president de la Generalitat, 45 alcaldes i dos diputats d'Esquerra

Acn
2 min
El diputat al Congrés d'ERC Joan Tardà va ser ahir a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada.

BarcelonaERC presentarà aquest 15 d'octubre a l'Argentina la querella per l'afusellament del president Lluís Companys, precisament el dia que es compliran 73 anys del seu assassinat a mans de l'exèrcit franquista. El diputat republicà al Congrés Joan Tardà és a Buenos Aires per fer arribar l'escrit a la jutge argentina María Servini, que ha assumit la investigació dels crims del franquisme. La querella per l'afusellament de Companys, de 45 alcaldes d'ERC i de dos diputats de la formació s'integrarà com a peça separada en aquesta causa. "Un cop tancades totes les portes per fer justícia a l'estat espanyol s'ha de recórrer a la justícia universal per acabar amb el model d'impunitat espanyol", ha indicat Tardà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat republicà ha recordat des de Buenos Aires que, una vegada rere l'altra, "l'Estat s'empara en la llei d'amnistia per tancar una xarxa de silenci sobre el franquisme i obstruir l'acció de la justícia". Tardà ha lamentat que, entrat el segle XXI, les autoritats espanyoles es neguin a reparar les víctimes del feixisme i a jutjar els responsables materials dels fets sobre la base de l'encara vigent llei preconstitucional d'amnistia, que el govern espanyol es nega a derogar.

Els republicans reclamen a la justícia argentina que tracti l'assassinat de Lluís Companys i de la resta de càrrecs electes d'ERC com a crims contra la humanitat perpetrats per un règim feixista. "La querella catalana dins la causa argentina obre la porta perquè les víctimes del feixisme espanyol puguin trobar en la justícia universal una finestra de veritat, justícia i reparació", ha remarcat Tardà.

"Volem aprofitar l'ocasió per contribuir a la dignificació de la democràcia encausant tots els responsables dels crims del franquisme, no només els comesos en temps del franquisme sinó també els que han contribuït a la manca de reparació obstruint la justícia, és a dir, els responsables tant per comissió com per omissió", ha afegit. En tot cas, la querella que es presentarà aquest dimarts és només el punt d'inici perquè la justícia argentina determini les responsabilitats i decideixi si s'imputen aquests crims a algun responsable concret –alts càrrecs del franquisme encara vius– o fins i tot a l'estat espanyol com a responsable subsidiari.

La querella reclama que es jutgi "la detenció il·legal, tortura, violació del procés i afusellament" del president Lluís Companys i de la resta de càrrecs electes d'ERC. També denuncia la passivitat de l'estat espanyol durant tota l'etapa de la transició postfranquista i el fet que, 73 anys després, encara no s'hagi considerat nul el judici sumaríssim contra el president Companys.

"A Nuremberg no es va tancar cap porta sinó que es van obrir totes les categories penals imprescriptibles de crim contra la pau, crim de guerra i crim contra la humanitat. Posteriorment, les Nacions Unides les va consagrar com a dret internacional i justícia universal i, avui dia, han esdevingut un veritable valor de civilització", ha especificat el diputat republicà.

La querella ha sigut redactada pels lletrats Gemma Calvet, Jordi Cortada i l'advocat argentí César Sivo. Coincidint amb la presentació de la querella s'han organitzat actes al Casal Català Quatre Barres de la ciutat argentina de Morón, al Casal Catalunya de Buenos Aires, al Casal dels Països Catalans de La Plata, a la Universitat Nacional de La Plata, i una trobada amb la comissió de drets humans i garanties del Parlament argentí, que presideix el diputat Remo Carlotto.

stats