Política 23/09/2019

ERC defensa la candidatura de Junqueras al 10-N com a "altaveu" contra la repressió i farà llistes continuistes

Expressa tot el suport a Torra en la nova polèmica per la pancarta del llaç groc de la Generalitat

Quim Bertomeu
2 min
La secretària general adjunta d'ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta.

BarcelonaJunqueras serà el candidat d'ERC a les eleccions espanyoles del 10-N i el seu partit ha volgut aquest dilluns defensar la decisió com la més adequada possible en el context de repressió actual. La nova secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha afirmat que la candidatura del president d'ERC serà un "altaveu" contra la "presó política" de la qual són víctimes tant ell com altres dirigents independentistes. "Estem orgullosos del seu compromís i la seva lluita incansable", ha conclòs la també portaveu del partit, que ha celebrat que Raül Romeva hagi volgut repetir com a candidat al Senat.

Un cop Junqueras ha pres la decisió, Vilalta ha explicat que els òrgans interns del partit –l'executiva i el consell nacional– prendran les decisions pertinents per fer-la efectiva. En aquest sentit, ha previst que les candidatures d'ERC al Congrés i al Senat seran "similars" a les del 28 d'abril, és a dir, continuistes.

Si, com és probable, la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O arriba a principis d'octubre i Junqueras i Romeva són inhabilitats, cap dels dos podrà formar part de les llistes. Malgrat tot, Vilalta ha dit que això no podia ser un obstacle per renunciar a situar a Junqueras i a Romeva al capdavant des les candidatures al Congrés i al Senat: "No serem nosaltres qui els inhabilitarem. Tot el suport perquè puguin exercir els seus drets".

Així, ERC defensa que aquest ha sigut el millor moviment possible i no ha volgut anticipar decisions sobre si són inhabilitats. "No pressuposem escenaris. Nosaltres no els inhabilitarem abans de que arribi cap sentència", ha reblat.

Sobre l'amnistia

Malgrat que el sobiranisme ha començat a endinsar-se en el debat sobre si cal treballar a favor de l'amnistia del presos polítics després de la sentència, Vilalta ha considerat que encara és d'hora per abordar la qüestió. Ha argumentat que, mentre no hi hagi veredicte del Suprem, el que s'ha de defensar es l'"absolució". "Si arriba la sentència i si és injusta i injustificada, llavors abordarem qualsevol dels nous passos que passin per donar una resposta" a favor de la llibertat i l'autodeterminació, ha dit. També ha criticat el PSC i el PSOE per ser "incapaços d'aportar" solucions a la situació de Catalunya, i els ha acusat d'haver fomentat també la repressió.

Suport a Torra

ERC també ha assegurat que està "al costat" del president de la Generalitat, Quim Torra, en la seva determinació de mantenir la pancarta amb el llaç groc a la façana de la Generalitat, malgrat la instrucció que té del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "És molt clara la nostra posició de donar suport al president. Reclamem la llibertat d'expressió a tot arreu", ha justificat.

stats