Política 02/09/2017

ERC acusa l'Estat d'"amenaçar, mentir i manipular" i crida a respondre "democràticament" l'1-O

Turull assegura que el govern espanyol està disposat a "carregar-se" la democràcia

Núria Orriols / Efe
2 min
ERC acusa l'Estat d'"amenaçar, mentir i manipular" i crida a respondre "democràticament" per l'1-O

Barcelona / Bilbao"Estem a punt". Aquest és el missatge que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha donat als quadres del partit en el primer consell nacional després de les vacances d'estiu i abans que s'aprovi la llei del referèndum i es convoqui l'1-O dimecres que ve al Parlament. Per a Rovira, el referèndum és la "resposta democràtica" que s'ha de donar a l'estat espanyol, a qui ha acusat d'actuar saltant-se els límits "ètics i morals" i també "legals i legítims". Així, la secretària general d'ERC ha cridat a participar en el referèndum per contestar a un estat que "amenaça, manipula i menteix" per combatre allò que "ideològicament no comparteix".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La també portaveu de Junts pel Sí s'ha referit a les conclusions de la comissió d'investigació al Parlament sobre l'operació Catalunya, que han resolt que el ministeri de l'Interior va utilitzar recursos policials per treure draps bruts de dirigents independentistes i influir, així, el comportament electoral de la ciutadania.

Rovira ha dit que l'independentisme està preparat per prendre decisions la setmana que ve i ha lamentat que l'Estat també hagi reiterat, per activa i per passiva, que també està a punt per respondre judicialment al que aprovi el Parlament. En aquest punt, la dirigent republicana ha criticat que la Moncloa tingui com a "primer instrument" el Tribunal Constitucional, que a parer seu des de Madrid intenten presentar com a "àrbitre" del conflicte polític.

ERC ha recordat que a través del TC el govern espanyol ha "bloquejat" diverses lleis aprovades al Parlament que generaven "cohesió social" i "progrés". Ha posat d'exemple la llei de pobresa energètica, el Codi Civil, la llei d'igualtat entre homes i dones, i la llei d'acollida. Davant d'aquest escenari ha presentat l'1 d'octubre com una "dicotomia" entre un Estat "immobilista" i una República Catalana de "progrés social". Tanmateix, Rovira ha garantit que ni el Constitucional ni el govern espanyol aturaran el referèndum i que l'1 d'octubre la ciutadania podrà acudir a votar.

Turull diu que la Moncloa està disposada a carregar-se la democràcia

D'altra banda, a Bilbao, el portaveu del Govern, Jordi Turull, ha acusat el govern espanyol d'"estar disposat a carregar-se els pilars bàsics de la democràcia per tal de frenar el referèndum sobre la independència" previst per a l'1 d'octubre.

Turull ha participat aquest dissabte, a Bilbao en un acte que, amb el títol 'L'aplicació del dret d'autodeterminació a Catalunya i visió des d'Euskal Herria', ha reunit també el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà; i els portaveus del PNB i EH Bildu al Parlament basc, Joseba Egibar i Maddalen Iriarte, respectivament. També hi ha participat el president de l'ANC, Jordi Sànchez.

"El missatge de la por i la desorientació és perdre el temps i es convertirà en un bumerang perquè persones que tenien dubtes sobre votar, votaran, en el sentit que considerin", ha dit Turull en relació a la participació de l'1-O.

Joan Tardà, per la seva banda, ha assegurat que no estan preocupats per la reacció de l'Estat a la celebració del referèndum –"ho poden fer tot", ha puntualitzat– i ha instat el poble basc a ajudar el poble català perquè "ara el necessitem, i Catalunya no ha fallat mai ni fallarà a Euskadi".

stats