Política 02/04/2019

ERC porta al Defensor del Poble Europeu la discriminació de l'Eurocambra a les peticions sobre Catalunya

Creuen que hi ha discriminació perquè no s'admeten a tràmit de manera sistemàtica

Júlia Manresa
3 min
Els eurodiputats d'ERC, Jordi Solé i Josep Maria Terricabras.

Brussel·lesLa Comissió de Peticions del Parlament Europeu és l'organisme intern al qual els ciutadans europeus es poden adreçar de manera més directa perquè els seus representants comunitaris debatin els temes que ells mateixos proposin. Per aconseguir-ho, s'ha de presentar una petició formal que després pot ser acceptada pel comitè o no. És en aquest organisme on es va debatre recentment, per exemple, la neutralitat política de TV3. Però els eurodiputats d'ERC denuncien que desenes de peticions sobre la situació a Catalunya arran del referèndum de l'1-O han sigut sistemàticament rebutjades. I, per això, han decidit presentar una queixa formal a la Defensora del Poble de la Unió Europea per "mala administració" del comitè.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho han anunciat aquest dimarts els eurodiputats d'ERC, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé. "Com que entenem que la ciutadania europea no ha estat ben tractada hem d'acudir al Defensor del Poble per posar de manifest el funcionament anormal del comitè", ha explicat Solé, que creu que s'ha actuat des del "biax" polític per part dels responsables d'aquest comitè. La presidenta d'aquest organisme de l'Eurocambra és l'eurodiputada d'ALDE, Cecilia Wikström, i la vicepresidenta és la mallorquina membre del PP Rosa Estaràs Ferragut.

Val a dir, però, que el procés d'admissió a tràmit de les peticions es fa a través d'una votació dels membres del comitè, que són representants de la majoria política de l'Eurocambra. Tot i això, els eurodiputats d'ERC consideren que el comitè ha de mantenir un principi de "neutralitat" quan es tracta d'admetre a tràmit certes peticions i que el "debat polític" s'ha de produir a posteriori. Des del Parlament Europeu recorden que una vegada s'ha rebut una petició, són analitzades pel secretariat, que en fa un resum i emet una recomanació als seus membres. "És decisió dels eurodiputats decidir si volen o no acceptar una petició i, per tant, incloure-la a l'agenda", recalca una portaveu, que també recorda que es va acceptar una petició per debatre sobre la neutralitat de TVE.

Els eurodiputats d'ERC recalquen que no denuncien el fet que el comitè doni la raó a les peticions sobre Catalunya, sinó que simplement no admeti a tràmit aquestes peticions. Alhora, expliquen que ja des de principis del 2018 van queixar-se als òrgans de gestió del comitè perquè es va decidir "bloquejar" totes les peticions que tractessin sobre aquesta qüestió. Asseguren que no havien fet el pas de portar-ho al Defensor del Poble Europeu perquè havien optat per no generar conflicte, però que el detonant ha sigut el rebuig d'admissió d'una petició que l'ANC va presentar l'octubre del 2018, en què demanava a l'Eurocambra que estudiés la possibilitat de demanar a la Comissió Europea l'obertura d'un procediment a Espanya per possibles incompliments dels valors i tractats europeus després de l'1-O. La petició [que es pot consultar aquí] assegurava que a Espanya l'estat de dret i democràtic s'ha deteriorat fins a "nivells alarmants" incomplint drets com la llibertat d'expressió i de reunió.

Recentment hi ha hagut altres decisions a l'Eurocambra que els eurodiputats catalans han considerat fins i tot "censura", com ara el veto a una conferència en la qual havien de participar el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont per motius de seguretat. Poques setmanes després d'aquesta decisió, l'Eurocambra va permetre una conferència de Vox. Torra i Puigdemont ja van decidir aleshores demanar a l'Ombudsman europea que investigués aquesta decisió.

L’ANC denuncia que l'Eurocambra “silencia els ciutadans”

A la denúncia d’ERC s'ha sumat també l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que avui ha lamentat que el Partit Popular Europeu, els Socialistes i l’Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa no hagin admès a tràmit la queixa formal que l’entitat va presentar el 16 d’octubre passat al Comitè de Peticions del Parlament Europeu. En el text que presentaven alertaven sobre les "vulneracions dels drets a la lliure expressió, a la lliure associació, a la informació lliure i a la protesta pacífica que s’està vivint a l’estat espanyol". Segons ha lamentat avui l’ANC, que l’Eurocambra hagi rebutjat aquesta petició que pretenia denunciar "la persecució dels representants polítics elegits pel poble de Catalunya" i, com a conseqüència, la "violació dels drets civils i polítics", és el mateix que "silenciar la veu dels ciutadans sobre un dels assumptes més importants" de la Unió Europea: els drets fonamentals.

No és la primera vegada que no admeten els tràmits que presenten. De fet, com ha explicat la mateixa entitat en el seu comunicat, "més de 90 peticions ciutadanes no han estat admeses a tràmit per pressions espanyoles". Això comporta, segons l’ANC, la impossibilitat que es pugui debatre sobre les violacions dels drets fonamentals a Catalunya i a l’estat espanyol i “l’ús polític de la justícia espanyola, on la falta d’independència i de separació de poders és cada cop més evident” al plenari del Comitè del Parlament Europeu.

Petició de l'ACN al comitè de peticions
stats